Wrócić na zwycięską ścieżkę

Dziś zostanie rozegrana 14. kolejka Polskiej Hokej Ligi. O 18:00 Re-Plast Unia Oświęcim zmierzy się na własnym lodzie z KH Energą Toruń i będzie chciała przerwać serię porażek.

Biało-niebiescy po serii dziewięciu zwycięstw z rzędu przegrali dwa mecze z GKS-em Katowice (1:3) i z GKS-em Tychy (1:2). Poskutkowały one tym, że spadli na drugie miejsce w tabeli. W tej chwili na ich koncie widnieje 27 punktów, a o sześć oczek więcej mają liderujący tyszanie. Trzeba jednak podkreślić, że rywale rozegrali nie 11, ale już 13 spotkań.

Dla podopiecznych Nika Zupančiča starcie z torunianami jest dobrą okazją do tego, aby wrócić na zwycięski szlak. Dodajmy, że w pierwszej rundzie oświęcimianie pokonali „Stalowe Pierniki” 3:1 po trafieniach Hampusa Olssona, Sama Marklunda i Erika Ahopelto. Dla ekipy z grodu Kopernika trafił Robert Arrak, a kontuzji w tym starciu nabawił się pierwszy golkiper Anton Svensson. Od tamtego starcia nie pojawił się w składzie.

Zespół dowodzony przez Juhę Nurminena zajmuje na razie siódme miejsce, ale ostatnio jest na fali. Wygrał trzy spotkania z rzędu i do szóstego EC Będzin Zagłębia Sosnowiec traci już tylko jeden punkt.

Na razie najjaśniejszą postacią KH Energi Toruń jest Dienis Fjodorovs. Łotewski napastnik jest w tej chwili najlepszym strzelcem (7 goli) i najlepiej punktującym zawodnikiem zespołu (12 „oczek”). Ważnymi postaciami ofensywy są też Mikołaj Syty, Ołeksij Worona, Mikael Johansson i wyżej wspomniany Arrak. O spokój w defensywie dbają Albin Thyni Johansson, Kazuki Lawlor i Mateusz Zieliński.

Wczoraj do zespołu z grodu Kopernika dołączył Andrij Denyskin, który przez ostatnie dwa sezony występował w naszym klubie i zdobył z nim złoty i brązowy medal, a także zostawił po sobie niezłe statystyki. W 106 ligowych meczach zgromadził 101 punktów za 41 bramek oraz 60 asyst.

Dodajmy, że sędziami głównymi dzisiejszego meczu będą Andrzej Nenko z Nowego Targu i Patryk Pyrskała z Tychów. Na liniach zobaczymy Macieja Byczkowskiego i Michała Kłosińskiego.

Spotkanie rozpocznie się o godzinie 18:00. Kasy otworzymy godzinę przed pierwszym wznowieniem.

Bilety na ten mecz są dostępne na platformie BiletyNaHokej.pl (link)

Transmisja w kanale polskihokej.tv.

2.Re-Plast Unia Oświęcim13304930
4.Comarch Cracovia 13266039