Podtrzymać dobrą serię!

Dziś zostanie rozegrana 5. kolejka Polskiej Hokej Ligi. O 16:30 Re-Plast Unia Oświęcim zmierzy się na wyjeździe z KH Energą Toruń.

Na koncie biało-niebieskich widnieją trzy zwycięstwa. Podopieczni Nika Zupančiča w pokonanym polu zostawili już GKS Katowice 4:3, GKS Tychy 3:2 i JKH GKS Jastrzębie 4:2. Na kluczową postać zespołu z Chemików 4 powoli wyrasta Anton Holm, który starcie z jastrzębianami zakończył z hat trickiem i jako jedyny napastnik w TAURON Hokej Lidze może pochwalić się pięcioma bramkami.

W znakomitej formie jest też Linus Lundin, który broni efektownie i efektywnie. Po starciach z czołowymi zespołami naszej ekstraligi interweniuje ze skutecznością oscylującą wokół 91,5 procent. Wkrótce ten dorobek będzie lepszy.

Torunianie poprzedni sezon zakończyli na piątym miejscu, odpadając w ćwierćfinale play-off z JKH GKS-em Jastrzębie. Swoją misję kontynuuje trener Juha Nurminen, który nieco przebudował skład. Ekipę „Stalowych Pierników” opuścili bramkarz Julius Pohjanoksa, obrońcy Calle Behm i Matt Sozański, a także dwaj napastnicy Mirko Djumić i Daņiła Larionovs.

Kto ich zastąpił? Po trzech sezonach do klubu wrócił szwedzki golkiper Anton Svensson, po dwóch Robert Arrak, który pełni teraz funkcję kapitana. Ciekawymi wzmocnieniami są też Szwedzi Julius Persson i Mikael Johansson, a także Fin Julius Vähätalo. Ten ostatni ma w swoim dorobku blisko 400 meczów w fińskiej Liidze.

Oprócz nich ważnymi postaciami KH Energi Toruń są Dienis Fjodorovs i Mikałaj Syty. Pierwszy z nich jest znakomitym kreatorem gry i może pochwalić się sześcioma punktami, a Syty Komorski w tej chwili jest najlepszym strzelcem (3 gole) torunian.

„Stalowe Pierniki” wygrały dwa z czterech spotkań i z dorobkiem sześciu punktów zajmują piąte miejsce. Hokeiści z grodu Kopernika w pokonanym polu zostawili Podhale Nowy Targ (5:3) i Texom STS Sanok (3:0). Z kolei porażki ponieśli z Comarch Cracovią (4:6) i EC Będzin Zagłębiem Sosnowiec (0:2).

Sędziami głównymi tego spotkania będą Wojciech Wrycza z Gdańska i Patryk Kasprzyk z Bydgoszczy. Na liniach zobaczymy Igora Dzięciołowskiego – Michała Gernego

Spotkanie rozpocznie się o godzinie 16:30. Transmisja w kanale polskihokej.tv.

2.Re-Plast Unia Oświęcim13304930
4.Comarch Cracovia 13266039