Hala Lodowa zostanie przebudowana. Projekty mile widziane!

Miasto Oświęcim wspólnie ze Stowarzyszeniem Architektów Polskich oddział w Katowicach ogłosiło konkurs na opracowanie koncepcji przebudowy i rozbudowy Hali Lodowej przy ulicy Chemików 4.

Zwycięską pracę poznamy w przyszłym roku. Jej autor, obok nagrody w wysokości 50 tys. zł, otrzyma też zaproszenie do negocjacji w trybie zamówienia z wolnej ręki na wykonanie projektu przebudowy obiektu. Na jego przygotowanie będzie czas do połowy 2025 roku.

Przed nami największe wyzwanie, jakie postawiliśmy sobie jako samorząd na najbliższe lata. Lodowisko to symbol naszego miasta, a takie dyscypliny jak hokej czy łyżwiarstwo figurowe promują Oświęcim. Obiekt funkcjonuje już prawie od 60 lat. Upłynęło więc sporo czasu, a wszyscy wiemy jak dzisiaj wygląda. Chcemy go dostosować pod względem wizerunku i funkcjonalności do wymogów XXI w. i do innych nowoczesnych aren w kraju czy w Europie. Ustaliliśmy więc zakres inwestycji, co powinno się zmienić, ulec przebudowie lub dobudowie, jakie funkcje obiekt powinien pełnić. Teraz czekamy na zgłoszenia do konkursu i końcowy efekt w postaci koncepcji, a później projektu budowlanego

– mówi prezydent Oświęcimia Janusz Chwierut.

Jak podkreśla, przebudowa hali jest ogromnym przedsięwzięciem logistycznym i finansowym, przerastającym możliwości budżetowe miasta. Miasto musi więc starać się o inne, zewnętrzne środki.

By takie działania przeprowadzić niezbędna jest dokumentacja projektowa, która pokaże zakres koniecznych prac oraz koszt inwestycji

– wyjaśnia prezydent, a następnie dodaje:

Rozpoczęcie inwestycji nie będzie proste, bo w grę wchodzą duże pieniądze, ale po to są wyzwania, aby je osiągnąć. Wierzę, że w następnej kadencji rozpoczniemy przebudowę Hali Lodowej.

Zgodnie z przyjętymi założeniami przebudowane zostaną zarówno trybuny, jak i całe zaplecze sportowe, korytarze i strefa kibica. Widownia będzie przygotowana dla minimum 3 tysięcy osób. Przewiduje się też miejsce dla punktów gastronomicznych.

Obok planowana jest nowa pełnowymiarowa tafla treningowa z 300 miejscami dla widzów, która zgodnie z wytycznymi ma być wybudowana w pierwszej kolejności, aby zapewnić ciągłość szkolenia na czas inwestycji. Hala Lodowa ma mieć udogodnienia dla osób niepełnosprawnych. Przy obiekcie ma powstać parking na około 300 miejsc parkingowych dla samochodów i autokarów. Na przygotowanie konkursu, nagrody oraz dokumentacji projektowej wraz z nadzorem autorskim miasto zabezpieczyło 2,5 mln zł.