Zadanie wykonane. Trzy punkty zaksięgowane (WIDEO)

Klub100

W meczu 42. kolejki Polskiej Hokej Ligi TAURON Re-Plast Unia Oświęcim pokonała na własnym lodzie Marmę Ciarko STS Sanok 5:2. Biało-niebiescy szalę zwycięstwa przechylili w ostatniej odsłonię, którą wygrali 3:0.

Po pierwszej odsłonie więcej powodów do zadowolenia mieli goście. Przetrzymali napór gospodarzy, a w końcówce zadali dwa ciosy. W 18. minucie Sami Tamminen zaskoczył Kevina Lindskouga uderzeniem ze slotu, a na 17 sekund przed zejściem na przerwę na 2:0 dla sanoczan podwyższył Ville Heikkinen, popisując się celnym strzałem z lewego bulika.

W drugiej odsłonie podopieczni Nika Zupančiča wrzucili wyższy bieg i odrobili straty. W 30. minucie wyrównał Teddy Da Costa, który wykorzystał świetne zagranie Aleksandrsa Jerofejevsa, a pięć minut później wyrównał Jan Sołtys, dobijając strzał Łukasza Krzemienia.

W trzeciej odsłonie podopieczni Nika Zupančiča udowodnili swoją wyższość i zdobyli trzy gole. W 43. minucie prowadzenie wicemistrzom Polski dał Krystian Dziubiński, dobijając swój strzał, a kolejne dwa gole – podczas gry w przewadze – dołożył Andrij Denyskin. Rosły Ukrainiec najpierw przekierował do bramki wrzutkę Pawła Padakina, a później sam popisał się indywidualną akcją i dobrym wykończeniem.

TAURON Re-Plast Unia Oświęcim – Marma Ciarko STS Sanok 5:2 (0:2, 2:0, 3:0)
0:1 Sami Tamminen – Konrad Filipek (17:23),
0:2 Ville Heikkinen – Sami Tamminen, Niko Ahoniemi (19:43, 5/4),
1:2 Teddy Da Costa – Aleksandrs Jerofejevs, Alexander Szczechura (29:09 – odłożona kara),
2:2 Jan Sołtys – Łukasz Krzemień, Sebastian Kowalówka (34:22),
3:2 Krystian Dziubiński (42:57),
4:2 Andrij Denyskin – Pawło Padakin, Filipp Pangiełow-Jułdaszew (51:00, 4/3),
5:2 Andrij Denyskin – Pawło Padakin, Filipp Pangiełow-Jułdaszew (55:11, 5/4).

Sędziowali: Przemysław Gabryszak, Marcin Polak (główni) – Sławomir Szachniewicz, Igor Dzięciołowski (liniowi).
Minuty karne: 10-20.
Strzały: 39-26.
Widzów: 780.

Unia: K. Lindskoug – F. Pangiełow-Jułdaszew, K. Jākobsons; A. Denyskin, K. Dziubiński, P. Padakin (2) – R. Diukow, A. Jerofejevs (2); T. Da Costa (2), E. Ahopelto, A. Szczechura – P. Bezuška (2), P. Noworyta (2); J. Sołtys, Ł. Krzemień, S. Kowalówka – M. Noworyta, K. Paszek; K. Dudkiewicz, D. Wanat, A. Prusak.
Trener: Nik Zupančič

STS Sanok: F. Świderski – J. Karlsson, K. Valtola; N. Ahoniemi, S. Tamminen, K. Filipek – B. Florczak (2), W. Łysenko; F. Sienkiewicz, K. Mocarski (4), L. Miccoli (2) – B. Rąpała (2), M. Wróbel, V. Heikkinen (2), J. Mäkelä (6), S. Harila – S. Dobosz (2), M. Dulęba.
Trener: Miika Elomo.

5.EC Będzin Zagłębie Sosnowiec3347