W Katowicach górą GieKSa [WIDEO]

Nie udało się hokeistom Re-Plast Unii Oświęcim odnieść dziesiątego zwycięstwa z rzędu. Biało-niebiescy przegrali na wyjeździe z GKS-em Katowice 1:3 w meczu 11. kolejki TAURON Hokej Ligi.

W całym meczu nie zabrakło twardej walki i dobrych okazji strzeleckich. Swój kunszt pokazali też obaj bramkarze, którzy dobrze strzegli swoich posterunków.

Po pierwszej tercji więcej powodów do zadowolenia mieli katowiczanie, którzy prowadzili 1:0 po trafieniu Patryka Wronki. W 10. minucie reprezentant Polski przekierował do oświęcimskiej bramki uderzenie Pontusa Englunda.

W drugiej odsłonie więcej z gry mieli katowiczanie i to oni tworzyli sobie groźniejsze okazje. W 31. minucie sytuacji sam na sam z Linusem Lundinem nie wykorzystał Bartosz Fraszko, a chwilę później więcej zimnej krwi zachował Christian Mroczkowski, popisując się bardzo efektownym rajdem.

Biało-niebiescy kontakt z rywalem złapali tuż przed zejściem na przerwę. Podczas gry w przewadze sposób na Johna Murraya znalazł Krystian Dziubiński. Po zmianie stron oświęcimianie szukali wyrównującego gola, ale szło im jak po grudzie. W 54. minucie nie wykorzystali okresu gry w przewadze.

O losach spotkania przesądziło trafienie Bartosza Fraszki, który na 66 sekund przed końcem regulaminowego czasu gry urwał się oświęcimskim obrońcom, przełożył sobie gumę na bekhend i uderzył pod poprzeczkę. Pełna pula została w Katowicach.

GKS Katowice – Re-Plast Unia Oświęcim 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
1:0 Patryk Wronka – Pontus Englund, Grzegorz Pasiut (09:41),
2:0 Christian Mroczkowski (33:51),
2:1 Krystian Dziubiński – Erik Ahopelto, Henry Karjalainen (37:18, 5/4),
3:1 Bartosz Fraszko (58:54).

Sędziowali: Krzysztof Kozłowski, Wojciech Czech (główni) – Łukasz Sośnierz, Michał Żak (liniowi).
Minuty karne: 14-6.
Strzały: 35-36.
Widzów: 1435.

GKS Katowice: J. Murray – A. Varttinen (2), K. Maciaś; P. Wronka, G. Pasiut (2), B. Fraszko – A. Runesson (2), P. Englund; J. Dupuy (2), S. Anderson, C. Mroczkowski – T. Verveda (2), S. Koponen (2); M. Michalski, I. Smal, M. Kallionkieli – B. Chodor; J. Hofman, J. Hofman, M. Dawid, M. Kowalczuk (2).
Trener: Jacek Plachta

Unia: L. Lundin – P. Bezuška, R. Diukow; Ł. Krzemień, C. Liljewall, K. Dziubiński (2) – J. Vertanen, J. Uimonen; E. Ahopelto, V. Heikkinen (2), H. Karjalainen – A. Söderberg, C. Ackered; H. Olsson (2), D. Olsson Trkulja, S. Marklund – K. Prokopiak, M. Noworyta; J. Łoza, R. Galant, A. Prusak.
Trener: Nik Zupančič

2.Re-Plast Unia Oświęcim13304930