Zdecydowała pierwsza tercja (WIDEO)

W hicie 40. kolejki TAURON Hokej Ligi Re-Plast Unia Oświęcim przegrała na wyjeździe z GKS-em Tychy 0:2. Choć biało-niebiescy oddali na tyską bramkę 35 strzałów, to nie zdołali znaleźć sposobu na dobrze dysponowanego Tomáša Fučíka.

W zespole Unii zabrakło Kristapsa Jākobsonsa i Dariusza Wanata. Łotysz jest zawieszony za karę meczu, a na dodatek w pojedynku pięściarskim z Mateuszem Bepierszczem doznał złamania palca. Z kolei Wanat dochodzi do siebie po przeziębieniu.

Wszystkie bramki padły w pierwszej odsłonie. Wynik spotkania już w 2. minucie otworzył Mateusz Ubowski, który najszybciej dopadł do odbitego krążka.

Oświęcimianie szybko odpowiedzieli, sprawnie rozgrywając kontratak. Jan Sołtys dograł do Łukasza Krzemienia, który precyzyjnym strzałem zaskoczył Tomáša Fučíka. Sędziowie zaliczyli gola, ale później po wzajemnych konsultacjach go anulowali. Jaka była tego przyczyna? Tej informacji nie podano do publicznej wiadomości.

Chwilę później kąśliwym uderzeniem z korytarza międzybulikowego popisał się Kalle Valtola, ale tym razem tyszan uratował słupek. A niewykorzystane sytuacje szybko się zemściły.

W 7. minucie na 2:0 podwyższył Illa Korenczuk, który zachował się najsprytniej w zamieszaniu podbramkowym. Ten gol dał trójkolorowym spory komfort gry. Później zespół dowodzony przez Pekkę Tirkkonena starał się bronić korzystnego rezultatu.

W kolejnych dwóch odsłonach gole nie padły. Oświęcimianie nie wykorzystali żadnego z trzech okresów gry w przewadze, a powodzenia nie przyniósł też manewr z wycofaniem bramkarza, na który Nik Zupančič zdecydował się na 66 sekund przed końcem regulaminowego czasu gry.

GKS Tychy – Re-Plast Unia Oświęcim 2:0 (2:0, 0:0, 0:0)
1:0 Mateusz Ubowski – August Nilsson, Radosław Galant (01:56),
2:0 Illa Korenczuk – Mateusz Gościński, Wiktor Turkin (06:21).

Sędziowali: Sebastian Kryś, Krzysztof Kozłowski (główni) – Dariusz Pobożniak, Eryk Sztwiertnia (liniowi).
Minuty karne: 6-2.
Strzały: 26-35.

GKS Tychy: T. Fučík – A. Nilsson, O. Kaskinen; P. Padakin, F. Komorski (2), B. Jeziorski – J. Jaroměřský (2), B. Ciura; C. Mroczkowski, R. Rác, M. Viitanen – O. Jaśkiewicz, M. Bryk (2); M. Gościński, W. Turkin, I. Korenczuk – B. Pociecha; M. Ubowski, R. Galant, S. Marzec oraz J. Krzyżek.
Trener: Pekka Tirrkonen.

Unia: L. Lundin – R. Diukow, M. Noworyta; A. Denyskin (2), K. Dziubiński, M. Kaleinikovas – K. Valtola, J. Uimonen; E. Ahopelto, V. Heikkinen, H. Karjalainen – P. Bezuška, C. Ackered; K. Sadłocha, D. Olsson Trkulja, E. Lorraine – K. Łukawski; A. Prusak, S. Kowalówka, Ł. Krzemień, J. Sołtys.
Trener: Nik Zupančič