Zdecydował jeden gol! JKH wywozi pełną pulę (WIDEO)

Re-Plast Unia Oświęcim przegrała 0:1 z JKH GKS-em Jastrzębie w rozgrywanym awansem meczu 22. kolejki Polskiej Hokej Ligi Re-Plast. Seria pięciu zwycięstw z rzędu w wykonaniu biało-niebieskich odeszła w niepamięć.

To było niezwykle twarde i zacięte spotkanie. Obie drużyny nie oszczędzały się, ale do rangi meczu nie dopasowali się arbitrzy, którzy nie potrafili poskromić temperamentów zawodników obu ekip. Ba, decyzje duetu Przemysław Gabryszak – Patryk Kasprzyk budziły kontrowersje i tylko podgrzewały atmosferę.

O losach spotkania przesądziła bramka Josefa Mikyski z 7. minuty spotkania. Padła ona podczas gry jastrzębian w przewadze. Czeski napastnik przymierzył z koła bulikowego i umieścił gumę pod poprzeczką.

Oświęcimianie mieli kilka szans, ale żaden z oddanych przez nich 29 strzałów nie znalazł drogi do bramki strzeżonej przez Bence Bálizs. Rosły węgierski golkiper zachował więc czwarte w tym sezonie czyste konto.

Re-Plast Unia Oświęcim – JKH GKS Jastrzębie 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
0:1 Josef Mikyska – Maciej Urbanowicz, Mark Kaleinikovas (06:11, 5/4),

Sędziowali: Patryk Kasprzyk, Przemysław Gabryszak (główni) – Maciej Waluszek, Dariusz Pobożniak (liniowi).
Minuty karne: 12-10.
Strzały: 29-27.
Widzów: 1500.

Unia: R. Kowalówka – F. Pangiełow-Jułdaszew, A. Jerofejevs; A. Szczechura, M. Cichy, P. Padakin (2) – K. Jākobsons (2), R. Diukow; T. Laakso (6), K. Dziubiński, E. Ahopelto – P. Bezuška, P. Noworyta; T. Da Costa, Ł. Krzemień, S. Kowalówka – M. Noworyta, K. Paszek; J. Sołtys, D. Wanat (2), A. Denyskin.
Trener: Nik Zupančič.

JKH GKS: B. Bálizs – Ē. Ševčenko, A. Kostek; M. Urbanowicz, R. Freidenfelds, J. Švec (2) – E. Jansons O. Viinikainen; M. Kaleinikovas, J. Mikyska, D. Paś – K. Górny, M. Bryk; R. Nalewajka (4), Ł. Nalewajka (2), A. Sinegubovs – J. Kamienieu (2), M. Horzelski; J. Blanik, D. Jarosz, P. Pelaczyk.
Trener: Róbert Kaláber