Wyrównanie było blisko

W pierwszym meczu „Turnieju Czterech Prezydentów” Re-Plast Unia Oświęcim uległa na wyjeździe z GKS-owi Tychy 5:6.

Biało-niebiescy źle weszli w mecz i po pierwszej odsłonie przegrywali z tyszanami 0:3. Z kolei po 26. minutach było już 5:1 dla zespołu z „piwnego miasta”.

Mimo niekorzystnego wyniku podopieczni Nika Zupančiča nie poddali się i jeszcze przed zakończeniem drugiej odsłony zdołali złapać kontakt z rywalem. Sposób na Tomáša Fučíka znaleźli kolejno Mark Kaleinikovas, Sebastian Kowalówka i Roman Diukow. Pierwszy z nich, podczas gry w przewadze, przymierzył bez przyjęcia z prawego bulika, starszy z braci Kowalówków popisał się sprytnym uderzeniem „od zakrystii”, a Diukow wykorzystał dogranie Henry’ego Karjalainena.

Na początku trzeciej odsłony szóstego gola dla trójkolorowych zdobył Filip Komorski, ale chwilę później straty zmniejszył Andrij Denyskin, wykorzystując koszmarny błąd Fučíka. Do końcowej syreny oświęcimianie walczyli o wyrównującego gola. Niestety ta sztuka im się nie udała.

Okrasą spotkania był pojedynek pięściarski pomiędzy Chrisitanem Mroczkowskim a Kristapsem Jākobsonsem. Skuteczniejszy w swoich poczynaniach był łotewski obrońca, który rozłożył na łopatki tyskiego napastnika.

GKS Tychy – Re-Plast Unia Oświęcim 6:5 (3:0, 2:4, 1:1)
1:0 – Mroczkowski – Jaśkiewicz, Rác (09:21),
2:0 – Marzec (14:06),
3:0 – Jaśkiewicz – Rác (15:03, 5/3),
4:0 – Pociecha – Bizacki (23:50),
4:1 – Dziubiński – Sadłocha (24:08),
5:1 – Rác – Kaskinen, Łyszczarczyk (25:58),
5:2 – Kaleinikovas – Ackered, Denyskin (29:06, 5/4),
5:3 – S. Kowalówka (30:02),
5:4 – Diukow – Karjalainen, Heikkinen (37:04),
6:4 – Komorski – Marzec, Łyszczarczyk (40:15, 5/4),
6:5 – Denyskin – Krzemień (41:46).

Sędziowali: Mateusz Krzywda i Patryk Pyrskała.
Minuty karne: 35 (w tym kara meczu dla Christiana Mroczkowskiego) – 35 (w tym kara meczu dla Kristapsa Jākobsonsa).
Widzów: 2000.

GKS Tychy: Fučík (Lewartowski) – Jaśkiewicz (2), Kaskinen; Łyszczarczyk (2), Rác, Mroczkowski (25) – Sobecki (2), Jaroměřský; Padakin, Turkin, Korenczuk – Bryk, Ciura; Gościński, Komorski, Marzec (2) – Bizacki (2), Pociecha; Bukowski, Ubowski, Krzyżek.
Trener: Andriej Sidorienko

Unia: Lundin (R. Kowalówka) – Ackered, Diukow (2); Sadłocha, Dziubiński, Kaleinikovas – Valtola, Jākobsons (25); Ahopelto, Heikkinen (2), Karjalainen (2) – Bezuška, Łukawski; Denyskin, Krzemień (2), S. Kowalówka – Prusak, Wanat, Sołtys oraz Dudkiewicz.
Trener: Nik Zupančič (2)

23 lutego 2024 | 20:15