Unia w finale!

Tak jest! TAURON Re-Plast Unia Oświęcim w półfinale Pucharu Polski pokonała Comarch Cracovię 4:1 i w piątkowy wieczór zmierzy się w wielkim finale z GKS-em Tychy.

Biało-niebiescy byli wyraźnie lepsi od krakowian i dominowali w każdym aspekcie gry. Dobrze się bronili, byli bardziej kreatywni w ataku i co najważniejsze skuteczniejsi.

Dwubramkową zaliczkę wypracowali sobie już po pierwszej odsłonie. Wynik spotkania otworzyli już w 8. minucie, tuż po tym jak ławkę kar opuścił Marek Račuk. Erik Ahopelto dograł do Pawło Padakina, a ten strzałem z korytarza międzybulikowego zaskoczył Roka Stojanoviča. Na minutę przed zakończeniem pierwszej odsłony na 2:0 podwyższył Andrij Denyskin, który po serii zwodów zaskoczył krakowskiego golkipera precyzyjnym uderzeniem w lewy róg bramki.

Unia szła za ciosem i w 24. minucie podwyższyła na 3:0, wykorzystując przy tym okres gry w przewadze. Na listę strzelców wpisał się Filipp Pangiełow-Jułdaszew, choć po jego wrzutce guma odbiła się jeszcze od łopatki kija Saku Kinnunena.

Nadzieję w serca krakowskich zawodników wlał jeszcze Vojtěch Tomi, ale przed zakończeniem drugiej tercji czwartego gola dla biało-niebieskich strzelił Pawło Padakin. Ukraiński skrzydłowy wyłuskał krążek i posłał go w samo okienko krakowskiej bramki. Po tym ciosie podopieczni Rudolfa Roháčka już się nie podnieśli, choć przez blisko minutę grali w podwójnej przewadze.

Tym samym hokeiści z grodu nad Sołą zrewanżowali się ekipie spod Wawelu za porażkę z zeszłego roku.

W piątek o 20:30 powalczą o trzeci triumf w rozgrywkach Pucharu Polski, a ich rywalem będzie GKS Tychy.

Sprzedaż wejściówek na to spotkanie będzie trwać od 9:00 do 16:00 w kasie nr 3 i 4. Aby zachować pierwszeństwo zakupu, każdy kibic musi zwrócić bilet z półfinału i okazać dokument tożsamości. Koszt 45 zł.

TAURON Re-Plast Unia Oświęcim – Comarch Cracovia 4:1 (2:0, 2:1, 0:0)
1:0 Pawło Padakin – Erik Ahopelto, Aleksandrs Jerofejevs (07:07)
2:0 Andrij Denyskin – Kristaps Jākobsons, Michael Cichy (19:00)
3:0 Filipp Pangiełow-Jułdaszew – Michael Cichy, Teddy Da Costa (23:22, 5/4)
3:1 Vojtěch Tomi – Marek Račuk, Erik Němec (25:04)
4:1 Pawło Padakin (39:31, 4/4)

Sędziowali: Tomasz Radzik, Bartosz Kaczmarek (główni) – Andrzej Nenko, Mateusz Kucharewicz (liniowi)
Minuty karne: 27-14
Strzały: 29-20
Wznowienia: 30-20
Widzów: 2200

Unia: K. Lindskoug – F. Pangiełow-Jułdaszew, K. Jākobsons; A. Denyskin (2), M. Cichy, T. Da Costa – R. Diukow, A. Jerofejevs; P. Padakin, K. Dziubiński, E. Ahopelto – P. Bezuška, P. Noworyta; J. Sołtys, Ł. Krzemień, S. Kowalówka – K. Paszek, M. Noworyta; K. Dudkiewicz, D. Wanat, A. Prusak (25).
Trener: Nik Zupančič

Cracovia (2): R. Stojanovič – S. Kinnunen, D. Krejčí; M. Kasperlík, R. Rác, R. Sawicki – J. Šaur, J. Gula (2); P. Wronka (4), A. Ježek, D. Kapica – P. Husák, R. Graborenko; E. Němec, M. Račuk (2), V. Tomi – A. Dziurdzia, M. Bdžoch (2); S. Brynkus, R. Arrak (2), M. Michalski.
Trener: Rudolf Roháček