Unia po raz trzeci lepsza od GieKSy. „Złoty” gol Padakina (WIDEO)

Arcyważne zwycięstwo odnieśli hokeiści Re-Plast Unii Oświęcim. Biało-niebiescy pokonali na wyjeździe GKS Katowice 3:2 po dogrywce. Decydujący cios zadał Pawło Padakin, który wykorzystał błąd Johna Murraya.

Całe spotkanie było ogromną reklamą polskiego hokeja. Nie zabrakło w nim twardej, męskiej walki, okazji strzeleckich i świetnych interwencji obu bramkarzy.

Po pierwszej odsłonie w lepszych humorach byli katowiczanie, bo to oni prowadzili 1:0. W 18. minucie okres gry w podwójnej przewadze na gola zamienił Brandon Magee, który skutecznie poprawił uderzenie Marcina Kolusza.

Oświęcimianie ruszyli do odrabiania strat i w drugiej odsłonie mieli więcej z gry. Pokazali też, że potrafią dobrze rozgrywać przewagi. Gdy na ławce kar przebywał Magee do wyrównania doprowadził Fillip Pangiełow-Jułdaszdew, który spod linii niebieskiej popisał się fantastycznym strzałem z nadgarstka. Guma trafiła w samo okienko, a zegar wskazywał 29. minutę gry. Trzy minuty później prowadzenie Unii dał Pawło Padakin, który zachował się najsprytniej w zamieszaniu podbramkowym.

Podopieczni Jacka Płachty w 37. minucie wyrównali po dobrze rozegranym buliku, ale przed zakończeniem drugiej odsłony w sytuacji sam na sam z katowickim bramkarzem znalazł się Łukasz Krzemień. 26-letni środkowy został nieprzepisowo powstrzymany przez Macieja Kruczka. Sędziowie podyktowali rzut karny, ale sam poszkodowany nie zdołał zmieścić gumy między parkanami Johna Murraya.

Trzecia odsłona przebiegała według zasady cios za cios, ale ze swoich obowiązków dobrze wywiązywali się obaj bramkarze. Do końca regulaminowego czasu gry wynik już się nie zmienił, więc sędziowie zarządzili pięciominutową dogrywkę.

Na 62 sekundy przed jej zakończeniem decydujący cios zadał Pawło Padakin, który wykorzystał fakt, że John Murray niedokładnie zagrał krążek. 28-letni skrzydłowy przejął krążek i umieścił go w pustej bramce. Pewnym smaczkiem jest to, że „Jasiek Murarz” w filmiku promujący mecz z Unią użył słów „bez prezentów dla Unii”. Tymczasem sam sprezentował im gola.

GKS Katowice – Re-Plast Unia Oświęcim 2:3 d. (1:0, 1:2, 0:0, d. 0:1)
1:0 Brandon Magee – Marcin Kolusz, Grzegorz Pasiut (17:01, 5/3),
1:1 Filipp Pangiełow-Jułdaszew – Michael Cichy, Sebastian Kowalówka (28:22, 5/4),
1:2 Pawło Padakin – Erik Ahopelto, Aleksandrs Jerofejevs (31:52, 5/4),
2:2 Hampus Olsson – Shigeki Hitosato, Joona Monto (36:57),
2:3 Pawło Padakin (63:58, 3/3).

Sędziowali: Krzysztof Kozłowski, Robert Długi (główni) – Andrzej Nenko, Mateusz Kucharewicz (liniowi).
Minuty karne: 8-14.
Strzały: 51-32.
Widzów: 553.

GKS Katowice: J. Murray – M. Rompkowski, M. Kolusz; B. Fraszko, G. Pasiut (2), B. Magee (2) – N. Mikkola, J. Wanacki (2); J. Prokurat, M. Lehtonen, T. Pulkkinen – M. Kruczek, P. Wajda; H. Olsson, J. Monto, S. Hitosato – D. Lebek, D. Musioł; M. Bepierszcz, I. Smal (2), P. Krężołek.
Trener: Jacek Płachta

Unia (2): K. Lindskoug – F. Pangiełow-Jułdaszew (2), K. Jākobsons; A. Denyskin, M. Cichy, T. Da Costa – R. Diukow (2), A. Jerofejevs (2); P. Padakin (2), K. Dziubiński, E. Ahopelto (2) – P. Bezuška, P. Noworyta; J. Sołtys, Ł. Krzemień (2), S. Kowalówka – M. Noworyta; T. Laakso, D. Wanat, A. Prusak.
Trener: Nik Zupančič