Porażka z Zagłębiem (WIDEO)

Nie tak starcie z Zagłębiem Sosnowiec wyobrażali sobie hokeiści Re-Plast Unii Oświęcim. Biało-niebiescy przegrali na własnym lodzie 4:5 i ich przewaga nad grupą pościgową składającą się z Podhala Nowy Targ i GKS-em Katowice stopniała do jednego punktu.

Oświęcimscy kibice na starcie z sosnowiczanami wybrali się z pluszakami i wyczekiwali pierwszego gola, by w ramach akcji Teddy Bear Toss móc rzucić je na lód. Pierwszy gol padł w 12. minucie, podczas gry w przewadze. Gregor Koblar oddał strzał, a Rafał Radziszewski nie zdołał należycie zamrozić krążka, więc Miroslav Zaťko wepchnął gumę za linię bramkową.

Podopieczni Marcina Kozłowskiego wyrównali w 16. minucie. Robert Karczocha zagrał zza bramki do Siemiona Garszyna, a ten od razu przymierzył z nadgarstka. Sebastian Lipiński, który zastępował dziś pauzującego za karę meczu Clarke’a Saundersa, nie miał żadnych szans.

Później mecz przypominał bieg na dochodzenie, więc żaden z zespołów nie zdołał wypracować sobie dwubramkowej przewagi. Po dwudziestu minutach było 2:2, a po czterdziestu minutach 4:4.

Gola, który przesądził o losach meczu, zdobył w 44. minucie Nikita Bucenko. Ukraiński napastnik wykorzystał podanie zza bramki Tomasza Kozłowskiego i „przestrzelił” Sebastiana Lipińskiego.

W 56. minucie guma znalazła się w sosnowieckiej bramce, ale sędzia Sebastian Kryś uznał, że Luka Kalan celowo kopnął krążek do siatki. Gol nie został uznany. Później trener Nik Zupančič próbował jeszcze manewru z wycofaniem bramkarza, ale nie przyniósł on zamierzonego efektu. Trzy punkty pojechały do Sosnowca.

Re-Plast Unia Oświęcim – Zagłębie Sosnowiec 4:5 (2:2, 2:2, 0:1)
1:0 – Miroslav Zaťko – Gregor Koblar (11:32, 5/4),
1:1 – Siemion Garszyn – Robert Karczocha, Matej Cunik (15:44),
2:1 – Patryk Malicki – Adrian Prusak (17:35),
2:2 – Tomasz Kozłowski (18:47),
2:3 – Matej Cunik – Kamil Sikora (22:39),
3:3 – Aleksiej Trandin – Peter Bezuška (25:28),
4:3 – Andrej Themár – Dariusz Wanat (32:34),
4:4 – Marek Kaluža – Siemion Garszyn, Daniił Oriechin (33:04),
4:5 – Nikita Bucenko – Tomasz Kozłowski, Matej Cunik (43:27, 5/4).

Sędziowali: Marcin Polak, Sebastian Kryś (główny) – Dariusz Pobożniak, Piotr Matlakiewicz (liniowi).
Minuty karne: 10-4.
Strzały: 33-26.
Widzów: 1700.

Unia: Lipiński – Zaťko, Pretnar; Koblar, Kalan, S. Kowalówka (2) – Šaur, Bezuška; Piotrowicz, Trandin (4), Przygodzki – Luža, Wanacki; Protosenja (2), Wanat, Themár – M. Noworyta, P. Noworyta; Prusak, Raška, Malicki (2).
Trener: Nik Zupančič.

Zagłębie: Radziszewski – Cunik, Horzelski; Salamon, Nahunko, Stoklasa – Kaluža, Triasunow; Oriechin, Karczocha, Garszyn – Działo, Charousek; T. Kozłowski (2), Bucenko, Bernacki – Sikora, Dubinin (2), Stojek oraz A. Jaskólski.
Trener: Marcin Kozłowski.