Ostrożnie na „Pasach”

Dziś zostanie rozegrana 16. kolejka Polskiej Hokej Ligi. O 18:00 Re-Plast Unia Oświęcim zmierzy się na własnym lodzie z Comarch Cracovią.

Ekipa z Chemików 4 z dorobkiem 31 punktów zajmuje na razie trzecie miejsce w tabeli. Z kolei krakowianie plasują się na siódmej lokacie, mając na swoim koncie o 12 „oczek” mniej.

Podopieczni Rudolfa Roháčka w ostatnim czasie nie radzili sobie najlepiej. Przegrali trzy z pięciu meczów i szefostwo zdecydowało się na wzmocnienie formacji defensywnej, kontraktując rosłego (203 cm wzrostu) Grega Doherty’ego.

Biało-niebiescy mają z „Pasami” rachunki do wyrównania, bo w pierwszej rundzie przegrali z nimi 4:5 po dogrywce, choć spokojnie mogli wygrać ten mecz w regulaminowym czasie gry. Zabrakło im wtedy skuteczności. Dość powiedzieć, że po pierwszej tercji prowadzili 2:0 i mieli wiele okazji na zdobycie trzeciego gola. Zamiast tego roztrwonili całą zaliczkę.

O obliczu ekipy spod Wawelu stanowi przede wszystkim czeski defensor Jiří Gula, który dobrze radzi sobie po obu stronach tafli.

Ważnym punktem krakowian są też czescy napastnicy Tomáš Franek, Erik Němec, Richard Nejezchleb i Damian Kapica.

Franek z ośmioma trafieniami jest najlepszym strzelcem Cracovii, a Němec graczem, który zdobył do tej pory najwięcej punktów (15, 5 G +10 A).

Sędziami głównymi tego spotkania będą Patryk Pyrskała z Tychów i Mariusz Smura z Katowic. Na liniach zobaczymy Mateusza Kucharewicza i Dariusza Pobożniaka. Spotkanie rozpocznie się o godzinie 18:00.

Transmisja w kanale polskihokej.tv. Koszt 16 zł.