Obrodziło golami! (WIDEO)

Piąte ligowe zwycięstwo z rzędu odnieśli hokeiści Re-Plast Unii Oświęcim. Biało-niebiescy w dawnym klasyku pokonali PZU Podhale Nowy Targ 7:5. Krótko mówiąc – emocji nie zabrakło!

Pierwsza odsłona to prawdziwa dominacja podopiecznych Nika Zupančiča, którzy swoją przewagę udokumentowali czterema bramkami. Jako pierwszy na listę strzelców wpisał się Krystian Dziubiński, który po podaniu Kristapsa Jākobsonsa przymierzył z lewego bulika. Na 2:0 podwyższył Ville Heikkinen, przekierowując uderzenie Erika Ahopelto. Trzeciego gola dołożył Andriej Densykin, który wykorzystał fakt, iż sędzia przeszkodził rozegrać krążek Filippowi Pangiełowowi-Jułdaszewowi, a następnie w sytuacji sam na sam zaskoczył Pawła Bizuba, Nowotarski golkiper w tej odsłonie skapitulował jeszcze raz, po przepięknym uderzeniu z bulika autorstwa Heikkinena.

Po zmianie stron „Szarotki” ruszyły do odrabiania strat, a impulsem dla nich była zmiana bramkarza. Alex Horawski zagwarantował swojemu zespołowi spokój w tyłach i popisał się kilkoma dobrymi interwencjami.

Pierwszy cios zadał Łukasz Kamiński, a kolejne dwa Michael Cichy i Johan Lorraine. Po czterdziestu minutach było 5:4 dla oświęcimian, bo oba zespoły zdobyły po bramce w przewadze. Horawskiego pokonał Henry Karjalainen, a Patryk Wronka zaskoczył Lundina.

Później spotkane zaostrzyło się, na co miały wpływ decyzje sędziów. Rozjemcy nie odesłali do szatni Filipa Wielkiewicza, który uderzył w tył głowy Ville Heikkienena. Później zaliczyli gola na 5:5, choć powinni odgwizdać uwolnienie.

Na szczęście gospodarze błyskawicznie, bo już po 25 sekundach, odpowiedzieli i zdobyli szóstego gola, a w ramionach swoich kolegów utonął Henry Karjalainen,

Pieczęć na zwycięstwie postawił Krystian Dziubiński, który na 4 sekundy przed końcową syreną umieścił gumę w pustej bramce.

Re-Plast Unia Oświęcim – PZU Podhale Nowy Targ 7:5 (4:0, 1:4, 2:1)
1:0 Krystian Dziubiński – Kristaps Jākobsons (07:01),
2:0 Ville Heikkinen – Erik Ahopelto, Henry Karjalainen (10:59),
3:0 Andrij Denyskin (15:58),
4:0 Ville Heikkinen – Erik Ahopelto, Joonas Uimonen (18:22),
4:1 Łukasz Kamiński – Phil Kiss (23:57),
4:2 Michael Cichy (27:20, 5/4),
4:3 Johan Lorraine (29:47),
5:3 Henry Karjalainen – Kalle Valtola, Ville Heikkinen (32:11, 5/4),
5:4 Patryk Wronka – Dmitrij Załamaj, Damian Kapica (33:53, 5/4),
5:5 Bartłomiej Neupauer – Patryk Wronka, Damian Kapica (40:34),
6:5 Henry Karjalainen – Dariusz Wanat, Kalle Valtola (40:59),
7:5 Krystian Dziubiński (59:56 – do pustej bramki).

Sędziowali: Patryk Kasprzyk, Przemysław Gabryszak (główni) – Michał Gerne, Igor Dzięciołowski (liniowi).
Minuty karne: 20-14.
Strzały: 37-26.

Unia: L. Lundin – C. Ackered, R. Diukow (2); K. Dziubiński (2), D. Olsson Trkulja, K. Sadłocha – K. Valtola, J. Uimonen; E. Ahopelto, V. Heikkinen (2), H. Karjalainen – P. Bezuška, K. Jākobsons (2); A. Denyskin (6), Ł. Krzemień, S. Kowalówka – M. Noworyta (2), K. Prokopiak; A. Prusak, D. Wanat (4), J. Łoza.
Trener: Nik Zupančič

Podhale: P. Bizub (od 20:01 A. Horawski) – F. Pangiełow-Jułdaszew, D. Tomasik; D. Kapica (2), P. Wronka, B. Neupauer (2) – P. Kiss, M. Horzelski; A. Szczechura, M. Cichy (4), T. Paranica – J. Kudzin (2), D. Załamaj; F. Wielkiewicz (4), J. Lorraine, J. Worwa oraz A. Słowakiewicz, W. Bochnak, Ł. Kamiński, M. Soroka, T. Szczerba.
Trener: Sami Hirvonen.