O hokeju w wydaniu historycznym

Nasi hokeiści szlifują formę przed najbliższym meczem z GKS Katowice oraz udziałem w Turnieju Półfinałowym Pucharu Kontynentalnego w słowackiej Nitrze, a na mieście trwają zdjęcia do serialu „Historia Oświęcimskiego Hokeja”.

Reżyserami tego dokumentu są Mirosław Ganobis oraz Tomasz Klimczak, z kolei za zdjęcia i montaż odpowiedzialny jest Sławek Błaszak.

Będzie to opowieść o ludziach, wydarzeniach i nieznanych wątkach z historii oświęcimskiego hokeja. Udało się dotrzeć do zawodników których początki kariery zawodniczej zapoczątkowały prawie 65 lat temu. Z roku na rok ubywa ludzi, którzy pamiętają początki tej dyscypliny w Oświęcimiu. Do udziału w filmie udało się zaprosić około 50 byłych hokeistów. Wielu z nich rozjechało się po Polsce i po świecie.

Ekipa jest już po pierwszym ogólnym spotkaniu z zawodnikami i ich rodzinami. Będzie to kilkuodcinkowy serial.

Premiera pierwszego epizodu – według twórców – ma się odbyć na przełomie grudnia i stycznia. Za ekipą już cztery dni filmowe. Twórcy nagrywają wywiady w niedzielne przedpołudnia. Udało się już „przepytać” 14 byłych hokeistów, a w tym gronie są Marek Dziedzic, Krzysztof Mąsior, Marek Szczerbowski. Kazimierz Krzemień, Andrzej Ryczko, Jerzy Nadolski, Piotr Romański, Adam Krajewski, Jan Szczurek, Motur Mariusz, Maciek Kosnowski, Kazimierz Jarnot, Jacek Sikora, Piotr Gwóźdź, Jarosław Krząkała.

Wkrótce więcej informacji. Trzymamy kciuki za powodzenie projektu.