Kraków zdobyty! W osłabionym składzie (WIDEO)

W meczu 33. kolejki Polskiej Hokej Ligi TAURON Re-Plast Unia Oświęcim pokonała na wyjeździe Comarch Cracovię 4:3. Gola na wagę dwóch punktów i fotelu lidera zdobył Pawło Padakin.

Biało-niebiescy pojechali do Krakowa w osłabionym składzie. Zabrakło Kevina Lindskouga, obrońców Filippa Pangiełowa-Jułdaszewa, Miłosza Noworyty i Kamila Paszka, a także występujących w ataku Dariusza Wanata, Krystiana Dziubińskiego i Teddy’ego Da Costy. Trener Nik Zupančič miał do dyspozycji tylko pięciu obrońców.

Krakowianie szybko, bo już po 31 sekundach, objęli prowadzenie. Na listę strzelców jako pierwszy wpisał się Martin Kasperlík, który zaskoczył Roberta Kowalówkę soczystym uderzeniem między parkany.

Po zmianie stron na 2:0 podwyższył Patryk Wronka i mogło się wydawać, że podopieczni Rudolfa Roháčka przejmą kontrolę nad wydarzeniami na lodzie.

Ale oświęcimianie nie poddali się i odrobili straty. W 37. minucie kontaktowego gola zdobył znajdujący się w bardzo dobrej formie Pawło Padakin, a na początku trzeciej odsłony wyrównał Tommi Laakso, który znalazł się w sytuacji sam na sam z Davidem Zabolotnym. Fiński skrzydłowy uderzył z pełnego zamachu i omal nie rozerwał siatki.

W 47. minucie prowadzenie „Pasom” przywrócił Robert Arrak, ale wicemistrzowie Polski w końcówce doprowadzili do wyrównania i dogrywki. Stało się to wówczas, gdy Nik Zupančič zdecydował się przeprowadzić manewr z wycofaniem bramkarza i wprowadzeniem do gry dodatkowego napastnika. Andrij Denyskin dograł do Sebastiana Kowalówki, a ten popisał się fenomenalnym uderzeniem bez przyjęcia.

W dodatkowym czasie gry decydujący cios zadał Pawło Padakin, który popisał się przepięknym rajdem i precyzyjnym uderzeniem z bekhendu.

Tym samym biało-niebiescy wrócili na fotel lidera. W piątek zmierzą się na własnym lodzie z KH Energą Toruń (18:00).

Comarch Cracovia – TAURON Re-Plast Unia Oświęcim 3:4 d.(1:0, 1:1, 1:2, d. 0:1)
1:0 Martin Kasperlík (00:31),
2:0 Patryk Wronka – Fabian Kapica, Damian Kapica (21:34),
2:1 Pawło Padakin – Roman Diukow (36:46),
2:2 Tommi Laakso – Peter Bezuška (41:52),
3:2 Robert Arrak – Mateusz Michalski (46:57),
3:3 Sebastian Kowalówka – Andrij Denyskin, Roman Diukow (59:28),
3:4 Pawło Padakin – Roman Diukow, Erik Ahopelto (60:39, 3/3).

Sędziowali: Paweł Breske, Sebastian Kryś (główni) – Dariusz Pobożniak, Michał Żak (liniowi).
Minuty karne: 6-4.
Strzały: 42-34.
Widzów: 800.

Cracovia: D. Zabolotny – S. Kinnunen, A. Ježek; M. Kasperlík, R. Rác, R. Sawicki – J. Šaur, J. Gula; P. Wronka, F. Kapica (2), D. Kapica – P. Husák, R. Graborenko (2); E. Němec (2), M. Račuk, V. Tomi – D. Krejčí, M. Bdžoch; S. Brynkus, R. Arrak, M. Michalski.
Trener: Rudolf Roháček

Unia: R. Kowalówka – R. Diukow, K. Jākobsons (2); A. Denyskin, M. Cichy, A. Szczechura – P. Bezuška, A. Jerofejevs; P. Padakin, E. Ahopelto, T. Laakso (2) – P. Noworyta; J. Sołtys, Ł. Krzemień, S. Kowalówka – K. Dudkiewicz, A. Prusak.
Trener: Nik Zupančič