Huśtawka nastrojów! Dwa punkty wywiezione z Krakowa (WIDEO)

Dopiero dogrywka wyłoniła zwycięzcę meczu pomiędzy Comarch Cracovią a Re-Plast Unią Oświęcim. W starciu 33. kolejki TAURON Hokej Ligi biało-niebiescy pokonali „Pasy” 6:5, a złotego gola na 14 sekund przed końcem regulaminowego czasu gry zdobył Erik Ahopelto.

Spotkanie pełne było zwrotów akcji – to był hokejowy kalejdoskop. Po pierwszej odsłonie w lepszych humorach byli podopieczni Nika Zupančiča, którzy prowadzili 1:0 po trafieniu Łukasza Krzemienia. „Krzemyk” już w 120. sekundzie wykorzystał dogranie Andrija Denyskina i uderzeniem z prawego bulika zaskoczył Filipa Krasanovskiego.

Po zmianie stron aktywniejsi byli krakowianie, których napędziła bramka Sebastiana Brynkusa. Napastnik krakowskiego klubu uderzył z lewego bulika i uruchomił deszcz pluszaków w ramach akcji „Teddy Bear Toss”.

Później byliśmy świadkami gry cios za cios i po czterdziestu minutach w lepszych humorach byli krakowianie, którzy prowadzili 4:3.

Początek trzeciej odsłony należał do oświęcimian. Podopieczni Nika Zupančiča w odstępie 88 sekund zdobyli dwie bramki. W sytuacji sam na sam pod poprzeczkę uderzył Henry Karjalainen, a później Łukasz Krzemień znakomicie wypatrzył Andrija Denyskina.

Krakowianie zdołali jeszcze wyrównać i o losach spotkania miała przesądzić dogrywka. W niej złotego gola zdobył Erik Ahopelto popisując się mierzonym uderzeniem z nadgarstka.

Comarch Cracovia – Re-Plast Unia Oświęcim 5:6 (0:1, 4:2, 1:2, d. 0:1)
0:1 Łukasz Krzemień – Andrij Denyskin, Miłosz Noworyta (02:00),
1:1 Sebastian Brynkus – Martin Látal, Janne Jalasvaara (22:14),
2:1 Martin Látal – Adam Raška, Aleš Ježek (24:51, 5/4),
2:2 Daniel Olsson Trkulja – Kamil Sadłocha, Peter Bezuška (25:41),
3:2 Vratislav Kunst – Alexander Younan (28:16),
3:3 Daniel Olsson Trkulja – Roman Diukow (30:44),
4:3 Martin Látal – Aleš Ježek (31:30),
4:4 Henry Karjalainen – Ville Heikkinen, Joonas Uimonen (40:34),
4:5 Andrij Denyskin – Łukasz Krzemień (41:58),
5:5 Alexander Younan – Martin Látal, Adam Raška (48:55),
5:6 Erik Ahopelto – Kalle Valtola, Henry Karjalainen (64:46).

Sędziowali: Patryk Pyrskała, Mateusz Krzywda (główni) – Michał Gerne, Sławomir Szachniewicz (liniowi).
Minuty karne: 2-8.
Strzały: 43-44.
Widzów: 2400.

Cracovia: F. Krasanovský – A. Ježek, J. Žůrek; M. Látal, A. Raška, M. Špaček – A. Younan, V. Kunst; M. Kasperlík (2), J. Lundgren, G. Berling – J. Jalasvaara, D. Krenželok; S. Brynkus, K. Mocarski, T. Vildumetz – M. Jaracz, L. Motloch; K. Sterbenz, A. Dziurdzia, F. Kapica.
Trener: Rudolf Roháček.

Unia: R. Kowalówka – C. Ackered, K. Jākobsons; K. Dziubiński, D. Olsson Trkulja, K. Sadłocha – K. Valtola, J. Uimonen; E. Ahopelto, V. Heikkinen (2), H. Karjalainen – P. Bezuška, R. Diukow; A. Denyskin (4), Ł. Krzemień, M. Kaleinikovas – M. Noworyta; A. Prusak, D. Wanat (2), S. Kowalówka i J. Łoza.
Trener: Nik Zupančič