Dwa dublety i pewne zwycięstwo Unii! (WIDEO)

Re-Plast Unia Oświęcim odniosła trzecie zwycięstwo z rzędu. Biało-niebiescy w meczu 37. kolejki TAURON Hokej Ligi pokonali na własnym lodzie Zagłębie Sosnowiec 5:1. Warto zaznaczyć, że z tym rywalem w tym sezonie jeszcze nie przegrali.

Zespół dowodzony przez Nika Zupančiča dominował od pierwszej do ostatniej minuty. Swoją wyższość udowodnił już w 5. minucie. Wtedy ładnym uderzeniem z bulika popisał się Kalle Valtola, a zasłonięty Patrik Spěšný mógł tylko wyciągnąć gumę z siatki.

Fiński defensor na początku drugiej odsłony podwyższył na 2:0. Tym razem przymierzył z linii niebieskiej w samo okienko.

Nadzieję w serca sosnowiczan wlał jeszcze Niklas Salo, który uderzeniem pod poprzeczkę zwieńczył ładą wymianę podań pomiędzy Ollim Valtolą a Valtterim Niemim.

Później gole zdobywali już tylko biało-niebiescy. W 36. minucie okres gry w przewadze na gola zamienił Andrij Denyskin, który przymierzył z prawego bulika. Rosły Ukrainiec dziesięć minut później zdobył czwartego gola dla biało-niebieskim. Tym razem po dograniu Daniela Olssona Trkulji huknął z pełnego zamachu. Sosnowiecki golkiper mógł tylko wyciągnąć gumę z siatki.

Pieczęć na zwycięstwie postawił Erik Ahopelto, który w 53. minucie wykorzystał sytuację sam na sam z golkiperem gości.

Re-Plast Unia Oświęcim – Zagłębie Sosnowiec 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)
1:0 Kalle Valtola – Dariusz Wanat, Krystian Dziubiński (04:13),
2:0 Kalle Valtola – Erik Ahopelto, Henry Karjalainen (22:05),
2:1 Niklas Salo – Olli Valtola, Valtteri Niemi (25:21),
3:1 Andrij Denyskin – Carl Ackered, Daniel Olsson Trkulja (35:39, 5/4),
4:1 Andrij Denyskin – Daniel Olsson Trkulja, Mark Kaleinikovas (45:59),
5:1 Erik Ahopelto – Henry Karjalainen, Ville Heikkinen (52:10).

Sędziowali: Mateusz Krzywda, Patryk Pyrskała (główni) – Sławomir Szachniewicz, Wojciech Moszczyński (liniowi).
Minuty karne: 8-10.
Strzały: 39-26.
Widzów: 1300.

Unia: L. Lundin – R. Diukow, K. Jākobsons (2); S. Kowalówka, K. Dziubiński (2), D. Wanat – K. Valtola, J. Uimonen; E. Ahopelto (2), V. Heikkinen (2), H. Karjalainen – P. Bezuška, C. Ackered; A. Denyskin, D. Olsson Trkulja, M. Kaleinikovas – M. Noworyta, K. Prokopiak; A. Prusak, Ł. Krzemień, J. Sołtys.
Trener: Nik Zupančič

Zagłębie: P. Spěšný (2) – O. Krawczyk (2), J. Šaur; R. Szturc (4), O. Valtola, P. Krężołek – M. Charvát, W. Andrejkiw; R. Lindgren, D. Tyczyński, V. Niemi – M. Naróg, M. Kotlorz; D. Nahunko (2), N. Bucenko, N. Salo oraz K. Sikora, O. Włodara, M. Bernacki, T. Kozłowski, A. Karasiński.
Trener: Piotr Sarnik