Derby Małopolski, stawką fotel lidera

Dziś zostanie rozegrana 39. kolejka Polskiej Hokej Ligi. O 18:30 TAURON Re-Plast Unia Oświęcim zmierzy się na wyjeździe z Comarch Cracovią. Stawka tego spotkania jest ogromna, a jest nią fotel lidera.

Oświęcimianie w ostatniej kolejce przegrali na własnym lodzie z GKS-em Katowice 2:3 po dogrywce i w ten sposób zakończyła się ich ligowa seria, wynosząca cztery zwycięstw z rzędu. Podopieczni Nika Zupančiča nie byli skuteczni i popełniali proste indywidualne błędy.

Ta porażka sprawiła, że biało-niebiescy stracili też pierwsze miejsce w tabeli na korzyść właśnie Cracovii, która może pochwalić się trzema zwycięstwami z rzędu. W tej chwili „Pasy” mają na swoim koncie 75 punktów, które zdobyli w 34 spotkaniach. Oznacza to, że mają nad TAURON Re-Plast Unią „oczko” przewagi, ale też o jedno spotkanie rozegrane więcej.

Podopieczni Rudolfa Roháčka w ostatniej kolejce rozbili na wyjeździe nowotarskie Podhale 11:3 i w tej chwili są najskuteczniejszym zespołem w Polskiej Hokej Lidze. Duża w tym zasługa dobrze skrojonych formacji ofensywnych.

„Pasy” dysponują dwoma świetnymi atakami, które potrafią rozstrzygać o losach spotkań. Pierwszy z nich tworzą Radosław Sawicki – Roman Rác – Martin Kasperlík, a drugi Patryk Wronka – Vojtěch Polák – Damian Kapica.

Należy też pamiętać, że trener Cracovii ma do dyspozycji dwóch dobrych bramkarzy: Roka Stojanoviča i Davida Zabolotnego. O spokój w defensywie dbają tacy zawodnicy jak Jiří Gula i Saku Kinnunen, którzy mają smykałkę do gry ofensywnej i są ważnymi elementami podczas gry w przewadz.

W bezpośrednich ligowych meczach obu ekip jest 3:1 dla oświęcimian (5:2 i 7:4 przy Chemików 4, oraz 4:3 d. przy Siedleckiego 7). Z kolei krakowianie odnieśli jedno zwycięstwo na własnym lodzie (5:2).

Sędziami głównymi tego spotkania będą Robert Długiego i Mateusza Niżnika z Nowego Targu. Na liniach zobaczymy Andrzeja Nenko i Macieja Waluszka.

Spotkanie rozpocznie się o godzinie 18:30. Transmisja w kanalepolskihokej.tv.