Czwarte zwycięstwo z rzędu! (WIDEO)

Re-Plast Unia Oświęcim udanie rozpoczęła czwartą rundę TAURON Hokej Ligi. Biało-niebiescy pokonali na wyjeździe Zagłębie Sosnowiec 3:1 i tym samym odnieśli czwarte zwycięstwo z rzędu. Znakomitą partię w bramce brązowych medalistów rozegrał Linus Lundin.

Spotkanie było zacięte i wyrównane. Po pierwszej odsłonie mieliśmy remis 1:1. W 8. minucie worek z bramkami rozwiązał Patryk Krężołek, który popracował na bramkarzu biało-niebieskich i sprytnie przekierował do bramki uderzenie Romana Szturca. Tuż przed przerwą wyrównał Henry Karjalainen, który uderzył z prawego bulika. Guma odbiła się jeszcze od kija Jakuba Šaura i znalazła się w siatce. Dodajmy, że ekipa z grodu nad Sołą grała wówczas w przewadze.

W drugiej odsłonie brązowi medaliści poprzedniego sezonu zrobili ważny krok w kierunku zwycięstwa. Gumę przejął Kamil Sadłocha, który idealnie dograł do pozostawionego bez opieki Daniela Olssona Trkulji. Doświadczony Szwed zachował zimną krew, wymanewrował Mikołaja Szczepkowskiego i z najbliższej odległości trafił do siatki.

Sosnowiczanie po przerwie ruszyli odważnie do ataku, ale nie potrafili znaleźć sposobu na świetnie dysponowanego Linusa Lundina. Bramkarz Unii interweniował efektownie i efektywnie, zatrzymując szarżujących Damiana Tyczyńskiego i Dominika Nahunko.

Na 121 sekund przed końcem regulaminowego czasu gry na 3:1 podwyższył Kamil Sadłocha, robiąc użytek z dogrania zza bramki Olssona Trkulji.

Sosnowiczanom nie pomógł ani manewr z wycofaniem bramkarza, ani trzy kary złapane przez zawodników Unii. Pełna pula pojechała do Oświęcimia.

Zagłębie Sosnowiec – Re-Plast Unia Oświęcim 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)
1:0 Patryk Krężołek – Roman Szturc, Marek Charvát (07:03),
1:1 Henry Karjalainen – Kalle Valtola, Ville Heikkinen (18:52, 5/4),
1:2 Daniel Olsson Trkulja – Kamil Sadłocha (31:25),
1:3 Kamil Sadłocha – Roman Diukow, Daniel Olsson Trkulja (57:59).

Sędziowali: Paweł Kosidło, Paweł Breske (główni), Wojciech Czech, Artur Hyliński (liniowi).
Minuty karne: 12-12.
Strzały: 35-42.
Widzów: 1400.

Zagłębie: M. Szczepkowski – R. Stadel, J. Šaur; R. Szturc, O. Valtola (2), P. Krężołek – M. Charvát, W. Andrejkiw; A. Menc (2), D. Tyczyński (4), D. Nahunko (2) – M. Naróg, M. Kotlorz; R. Lindgren (2), N. Bucenko, A. Karasiński – O. Krawczyk; A. Stojek, M. Bernacki, T. Kozłowski, K. Sikora.
Trener: Piotr Sarnik

Unia: L. Lundin – C. Ackered, R. Diukow; K. Dziubiński, D. Olsson Trkulja, K. Sadłocha – K. Valtola, J. Uimonen; E. Ahopelto, V. Heikkinen, H. Karjalainen (2) – P. Bezuška (4), K. Jākobsons (2); A. Denyskin, Ł. Krzemień (2), S. Kowalówka (2) – M. Noworyta, K. Prokopiak; A. Prusak, D. Wanat, J. Łoza.
Trener: Nik Zupančič