Czas na fazę play-off! Hokeiści potrzebują wsparcia z trybun

Dziś Re-Plast Unia Oświęcim rozpoczyna fazę play-off. W ćwierćfinale mierzy się z Lotosem PKH Gdańsk. Pierwsze dwa spotkania tej rywalizacji w piątek i sobotę w Oświęcimiu (godz. 18:00).

Gdańszczanie przystąpili do fazy play-off z siódmego miejsca, ale w sezonie zasadniczym napsuli podopiecznym Nika Zupančiča sporo krwi. Dość powiedzieć, że wszystkie pięć konfrontacji było bardzo wyrównanych. Trzykrotnie wygrywali w nich hokeiści z Chemików 4, a dwukrotnie ekipa znad Bałtyku. Bilans bramkowy między oboma zespołami wyniósł 13-13!

Najlepszymi strzelcami ekipy znad Bałtyku są Josef Vítek i Petr Polodna, którzy zdobyli po 18 bramek. Polodna okazał się też najlepszy w wewnątrzklubowej klasyfikacji kanadyjskiej z dorobkiem 45 punktów.

Gdańszczanie mają też mocne oparcie w osobie bramkarza. Tomáš Fučík jest najlepszym golkiperem sezonu zasadniczego pod względem skuteczności interwencji. Jego bilans w tej statystyce wynosi aż 93,5 procent! 25-letni Czech niejednokrotnie ratował skórę swoim kolegom z pola i potrafił przesądzić o wynikach spotkań.

Faza play-off to czas, w którym nie ma już czasu na błędy i chwile zawahania. Trzeba grać cierpliwie, konsekwentnie i skutecznie.

Ważne jest to, aby od pierwszej do ostatniej zmiany walczyć z taką samą intensywnością i takim samym zaangażowaniem.

– zaznaczył Jakub Šaur, defensor Re-Plast Unii.

Chcielibyśmy odnieść komplet zwycięstw na własnym lodzie. Uważam, że wsparcie naszych kibiców może być naszym atutem

Sędziami głównymi piątkowego spotkania będą Przemysław Gabryszak i Włodzimierz Marczuk. Na liniach zobaczymy Wojciecha Moszczyńskiego i Sławomira Szachniewicza

W sobotę zawody poprowadzą: Paweł Breske i Marcin Polak (główni) oraz Andrzej Nenko Mateusz Niżnik (liniowi).

Oba spotkania rozpoczną się o godzinie 18:00. Transmisja w kanale polskihokej.tv.