Ćwierćfinał dla Unii

Hokeiści Unii Oświęcim pokonali na własnym lodzie Zagłębie Sosnowiec 5:2 i tym samym awansowali do ćwierćfinału play-off, w którym zmierzą się z Tauronem KH GKS-em Katowice.

Biało-niebiescy zdawali sobie sprawę ze stawki spotkania i już po pięciu minutach prowadzili 3:0. Rafała Radziszewskiego pokonali Jakub Šaur, Iiro Vehmanen i Peter Tabaček. Trzeba jednak przyznać, że ten wynik mógłby być jeszcze wyższy.

Jednak sosnowiczanie nie poddali się i w drugiej odsłonie wykorzystali dwa okresy gier w przewadze i zrobiło się ciekawie. Akcje przenosiły się spod jednej bramki pod drugą. Aż w końcu w 52. minucie z lewego skrzydła do środka zjechał Patryk Malicki i strzałem w bliższe okienko zaskoczył Rafała Radziszewskiego.

Później trener gości, mając wznowienie w tercji obronnej oświęcimian, wycofał bramkarza i wprowadził do gry dodatkowego napastnika. Jednak ten ryzykowny manewr nie przyniósł zamierzonego efektu. Ba, przyczynił się do straty piątej bramki. Zwycięstwo i awans do ćwierćfinału play-off przypieczętował Jan Daneček.

Cieszę się bardzo, że wygraliśmy ten mecz, bo była to ciężka przeprawa. Gratuluję Zagłębiu, że zagrali trzy niezłe batalie

– powiedział po meczu Witold Magiera, trener Unii.

Wrócę jeszcze do ostatniego spotkania w Sosnowcu. Dziś rano powiedzieliśmy sobie o nim wiele gorzkich słów. Powiedziałem chłopcom prosto w oczy, że „przewieźli się” po tym meczu, oczywiście nie umniejszając drużynie Zagłębia. Miałem nadzieję, że dziś moi zawodnicy pokażą, że mają charakter, chcą wygrywać i będzie to widać podczas każdej zmiany. Pokazali, choć pojawiały się przestoje, ale najważniejsze, że wygraliśmy

– dodał opiekun biało-niebieskich.

Unia Oświęcim – Zagłębie Sosnowiec 5:2 (3:0, 0:2, 2:0)
1:0 – Jakub Šaur – Andrej Themár, Iiro Vehmanen (00:28),
2:0 – Iiro Vehmanen – Juha Kiilholma (02:24),
3:0 – Peter Tabaček – Martin Przygodzki, Juha Kiilholma (04:50),
3:1 – Tomasz Kozłowski – Łukasz Podsiadło (26:50, 5/4),
3:2 – David Turoň – Tomáš Káňa, Filip Stoklasa (34:00, 5/4),
4:2 – Patryk Malicki – Sebastian Kowalówka, Kamil Paszek (51:17),
5:2 – Jan Daneček – Sebastian Kowalówka, Kamil Paszek (57:39),

Sędziowali: Przemysław Kępa, Tomasz Radzik (główni) – Paweł Kosidło, Wiktor Zień (liniowi).
Minuty karne: 10-6.
Strzały: 38-22.
Widzów: ok. 1800.

Unia: Fikrt – Vehmanen, Šaur (2); Tabaček, Kiilholma, Themár – Bezuška (4), König; Adamus, Trandin, Przygodzki – A. Kowalówka (2), Maciejewski; Piotrowicz (2), Daneček, S. Kowalówka oraz Paszek i Malicki.
Trener: Witold Magiera.

Zagłębie: Radziszewski – Turoň, Pavúk; Stoklasa, Káňa, Luka – Akimoto, Podsiadło (2); T. Kozłowski, Słaboń, Salamon – Charousek, Działo; Bucenko (2), Rutkowski, Bernacki – Horzelski, Gniewek; Stojek, Sikora, A. Jaskólski (2).
Trener: Marcin Kozłowski.