Bez niespodzianki. Trzy punkty zaksięgowane (WIDEO)

Hokeiści Re-Plast Unii Oświęcim wykonali zadanie i pokonali na własnym lodzie Marmę Ciarko STS Sanok 4:0 w meczu 26. kolejki Polskiej Hokej Ligi.

Sanoczanie przyjechali do grodu nad Sołą w mocno osłabionym składzie. Trener Miika Elomo miał do dyspozycji pięciu obrońców i trzy ataki. Swoją szansę w bramce otrzymał Filip Świderski, który dobrze strzegł swojego posterunku. Obronił nawet dwie sytuacje sam na sam z Erikiem Ahopelto i Pawło Padakinem.

W ekipie Unii zabrakło kontuzjowanych Kamila Paszka i Alexandra Szczechury, a także chorego Dariusza Wanata. Do składu wrócił ukraiński obrońca Filipp Pangiełow-Jułdaszew.

Oświęcimianie wywiązywali się z roli faworyta i odnieśli zwycięstwo. Swoje pierwsze czyste konto w barwach Unii zanotował Kevin Lindskoug, broniąc 25 uderzeń rywali.

Na pierwszego gola kibice musieli poczekać aż do 36. minuty. Uderzenie Krystiana Dziubińskiego poprawił Erik Ahopelto, który sprytnie obrócił się z krążkiem i ulokował go w sieci.

W trzeciej odsłonie gospodarze dołożyli jeszcze trzy trafienia. Najpierw udało im się wykorzystać okres gry w podwójnej przewadze, a zasłużone gratulacje od swoich kolegów odebrali Krystian Dziubiński (strzał w okienko) i Erik Ahopelto (skuteczna dobitka). Kropkę nad „i” postawił Łukasz Krzemień, który w 53. minucie posłał gumę w długi róg.

Re-Plast Unia Oświęcim – Marma Ciarko STS Sanok 4:0 (0:0, 1:0, 3:0)
1:0 Erik Ahopelto – Krystian Dziubiński, Roman Diukow (36:00),
2:0 Krystian Dziubiński – Teddy Da Costa, Michael Cichy (46:23, 5/3),
3:0 Erik Ahopelto – Tommi Laakso, Krystian Dziubiński (47:38, 5/4),
4:0 Łukasz Krzemień – Sebastian Kowalówka (52:27).

Sędziowali: Bartosz Kaczmarek, Robert Długi (główni) – Andrzej Nenko, Dariusz Pobożniak (liniowi).
Minuty karne: 6-10.
Strzały: 48-25.

Unia (2): K. Lindskoug – K. Jākobsons, R. Graborenko; A. Denyskin (2), M. Cichy, T. Da Costa – R. Diukow, A. Jerofejevs; P. Padakin, K. Dziubiński, E. Ahopelto – P. Bezuška, K. Jākobsons, J. Sołtys, Ł. Krzemień, S. Kowalówka – P. Noworyta, M. Noworyta, T. Laakso, K. Dudkiewicz, A. Prusak (2).
Trener: Nik Zupančič

STS Sanok (2): F. Świderski – J. Karlsson, K. Valtola; F. Sienkiewicz, L. Miccoli, D. Ginda – W. Łysenko, W. Tołstuszko; M. Wróbel, K. Filipek (2), M. Dulęba – J. Höglund (4); J. Mazur II, A. Radwański, K. Worwa (2).
Trener: Miika Elomo.