Zagrali na piątkę. Pierwsze zwycięstwo w ćwierćfinale (WIDEO)

Hokeiści TAURON Re-Plast Unii Oświęcim od zwycięstwa rozpoczęli fazę play-off. W pierwszym meczu ćwierćfinału pokonali na własnym lodzie KH Energę Toruń 5:0. O losach spotkania przesądziła druga odsłona, wygrana przez biało-niebieskich trzema golami.

Po pierwszej odsłonie mieliśmy bezbramkowy remis, bo ze swoich zadań dobrze wywiązali się obaj bramkarze. Zarówno Kevin Lindskoug, jak i Markus Ekholm Rosén nie dali się pokonać.

Na gole kibice musieli poczekać do drugiej tercji, która przebiegła pod całkowite dyktando wicemistrzów Polski. Worek z bramkami w 26. minucie rozwiązał Roman Diukow, który wjechał przed bramkę i wykorzystał dobre podanie zza bramki Alexandra Szczechury.

Biało-niebiescy poszli za ciosem i pod koniec drugiej odsłony prowadzenie podwyższyli jeszcze Andrij Denyskin i Filipp Pangiełow-Jułdaszew. Pierwszy z nich znakomicie wykorzystał sytuację sam na sam z Markusem Ekholmem Rosénem, a drugi w podręcznikowy sposób zamknął akcję Pawła Padakina, wykorzystując dobre podanie zza bramki. W ten oto sposób podopieczni Nika Zupančiča zrobili milowy krok w kierunku zwycięstwa.

W ostatniej części oświęcimianie przypieczętowali swój triumf dwoma trafieniami, udowadniając swoją dominację, wyższą kulturę gry i dojrzałość.

W 52. minucie na 4:0 podwyższył Padakin, który wyjechał zza bramki i przymierzył w krótki róg.

Z kolei w 56. minucie trener Teemu Elomo zdecydował się na manewr z wycofaniem bramkarza. Miało to miejsce tuż po karze, którą sędziowie nałożyli na Romana Diukowa. „Stalowe Pierniki” zagrały w szóstkę przeciwko czwórce oświęcimian, ale nie wykorzystali tej szansy. Gumę w pustej bramce umieścił Tommi Laakso, który popisał się sprytnym strzałem z własnej tercji, odbitym od bandy.

TAURON Re-Plast Unia Oświęcim – KH Energa Toruń 5:0 (0:0, 3:0, 2:0)
1:0 Roman Diukow – Alexander Szczechura, Aleksandrs Jerofejevs (25:17),
2:0 Andrij Denyskin – Filipp Pangiełow-Jułdaszew (37:39),
3:0 Filipp Pangiełow-Jułdaszew – Pawło Padakin, Kristaps Jākobsons (39:03, 4/4),
4:0 Pawło Padakin – Andrij Denyskin, Krystian Dziubiński (51:04),
5:0 Tommi Laakso – Aleksandrs Jerofejevs (57:41, 4/5 – do pustej bramki).

Sędziowali: Bartosz Kaczmarek, Sebastian Kryś (główni) – Maciej Byczkowski, Grzegorz Cytawa (liniowi).
Minuty karne: 8-29.
Strzały: 38-27.
Widzów: 1500.
Stan rywalizacji (do czterech zwycięstw): 1:0 dla Unii.
Kolejny mecz: w czwartek o 18:00 w Oświęcimiu.

Unia: K. Lindskoug – F. Pangiełow-Jułdaszew, K. Jākobsons; A. Denyskin, K. Dziubiński, P. Padakin (2) – R. Diukow (2), A. Jerofejevs; E. Ahopelto, M. Cichy, A. Szczechura – P. Bezuška, P. Noworyta, T. Da Costa (2), Ł. Krzemień, S. Kowalówka – M. Noworyta, K. Paszek; T. Laakso, D. Wanat (2), J. Sołtys.
Trener: Nik Zupančič

KH Toruń: M. Ekholm Rosén – A. Jaworski, E. Augstkalns; E. Elomaa (2), N. Koskinen, M. Viitanen – P. Szécsi, M. Zieliński (25); I. Korenczuk, M. Syty, I. Szűcs – J. Gimiński, J. Ahonen; M. Kalinowski, K. Kalinowski (2), J. Prokurat – O. Bajwenko; D. Olszewski, S. Maćkowski, M. Zając oraz  K. Bormanis.
Trener: Teemu Elomo

2 kwietnia 2024 | 18:30