Z „Pasami” na remis

W swoim pierwszym meczu sparingowym przed rozpoczęciem sezonu 2022/2023 Re-Plast Unia Oświęcim zremisowała na wyjeździe z Comarch Cracovią 2:2.

Spotkanie toczone było w szybkim tempie, a oba zespoły często dochodziły do sytuacji strzeleckich.

W przekroju całego meczu aktywniejsi byli krakowianie, którzy od trzech tygodni regularnie i dwa razy dziennie trenują na lodzie. W 3. minucie wynik spotkania otworzył Mateusz Bezwiński, wykorzystując dobre podanie Jacka Walkera.

Biało-niebiescy dwukrotnie doprowadzali do wyrównania. Na trafienie Bezwińskiego na początku trzeciej tercji odpowiedział Krystian Dziubiński, a na gola Romana Ráca z 50. minuty – Jan Sotłys. Młody skrzydłowy, na 91 sekund przed końcem regulaminowego czasu gry, popisał się przepiękną akcją i strzałem sprzed obrońcy, po którym Rok Stojanovič mógł tylko wyciągnąć gumę z siatki.

Spotkanie zakończyło się remisem, bo na rozegranie dogrywki czy serii rzutów karnych nie pozwolił stan tafli.

Comarch Cracovia – Re-Plast Unia Oświęcim 2:2 (1:0, 0:0, 1:2)
1:0 – Bezwiński – Walker, Gula (2:25),
1:1 – Dziubiński – Ahopelto (41:09),
2:1 – Rác – Michalski, Gula (49:25),
2:2 – Sołtys – S. Kowalówka (58:29).

Cracovia (2): Stojanovič – Gula, Šaur; Michalski, Němec, Račuk (2) – Ježek, Kinnunen; Kasperlík, Rác, Sawicki – Motloch, Ďurkáč; Brynkus, Arrak, Csamangó – Tynka, Mętel; Dziurdzia, Bezwiński, Walker.
Trener: Rudolf Roháček

Unia: Lundin – Pangiełow-Jułdaszew, Jerofejevs; Cichy, Szczechura, Padakin – Paszek, Bezuška; Dziubiński, Ahopelto, Da Costa (2) – M. Noworyta, P. Noworyta (4); S. Kowalówka, Krzemień, Sołtys – P. Kot, Špankovič; Pankrat, Wanat, Prusak.
Trener: Nik Zupančič