Trzecia odsłona „Świętej Wojny”

Na te mecze czeka każdy kibic oświęcimskiej Unii. Dziś o 18:00 biało-niebiescy zmierzą na wyjeździe z GKS-em Tychy i będą chcieli zrehabilitować się za wstydliwą porażkę ze Stoczniowcem Gdańsk (2:4). Ten mecz będzie debiutem na ławce trenerskiej Kevine’a Constantine’a.

61-letni Amerykanin przez siedem lat pracował w NHL, będąc głównym trenerem Pittsburgh Penguins, San Jose Sharks i New Jersey Devils. Pracował też w AHL, szwajcarskiej NLA oraz w renomowanej lidze juniorskiej WHL. Ostatnie trzy sezony spędził w Daemyung Killer Whales z Ligi Azjatyckiej.

Dziś poprowadzi swój zespół w PHL w starciu z GKS-em Tychy, czyli obecnym liderem rozgrywek i urzędującym mistrzem Polski. W 19 meczach trójkolorowi zdobyli 47 punktów, czyli aż o 13 więcej niż biało-niebiescy.

Warto zaznaczyć, że oświęcimianie w ostatnim czasie nie radzą sobie najlepiej, o czym świadczyć mogą ostatnie konfrontacje z drużynami z dołu tabeli. Na własnym lodzie pokonali Zagłębie Sosnowiec 3:2, ale w niedzielę ulegli na wyjeździe ze Stoczniowcowi Gdańsk 2:4.

Hokeiści Unii nie mają też najlepszych wspomnień z tegorocznych spotkań z GKS-em Tychy. Przegrali bowiem obie konfrontacje: 2:3 i 2:3 po rzutach karnych.

Tyszanie mają w swoim składzie graczy, którzy jednym zagraniem potrafią odmienić losy spotkania. Najlepiej punktującym zawodnikiem mistrzów Polski jest Christian Mroczkowski, który uzbierał do tej pory 24 punkty za 8 bramek i 16 asyst, a miano najlepszego strzelca należy do Filipa Komorskiego, który pokonywał bramkarzy rywali aż 12-krotnie. Ale to nie wszystko, bo są jeszcze Michael Cichy, Alexander Szczechura, Jarosław Rzeszutko i Patryk Wronka, którzy mogą pochwalić się średnią przynajmniej punktu na mecz.

W ekipie biało-niebieskich zabraknie dziś kontuzjowanych Jakuba Wanackiego i Klemena Pretnara oraz Jerego Heleniusa i Lassiego Raitanena. Fińscy zawodnicy wczoraj rozwiązali kontrakty z przyczyn osobistych.

W zestawieniu meczowym znajdzie się Ryan Glenn, który otrzymał od nowego trenera Unii jeszcze jedną szansę.

Sędziami głównymi tego spotkania będą Bartosz Kaczmarek z Bytomia i Sebastian Kryś z Katowic. Na liniach zobaczymy Piotra Matlakiewicza i Marcina Młynarskiego. Spotkanie rozpocznie się o godzinie 18:00.

Transmisja w kanale polskihokej.tv. Koszt – 16 złotych.

Comments are closed.