Trzech zawodników w Szóstce Hokej.Netu

Portal Hokej.Net wybrał szóstkę najlepszych zawodników 3. meczu półfinału play-off Polskiej Hokej Ligi. W tym zestawieniu znalazło się trzech zawodników Re-Plast Unii Oświęcim.

Dziennikarze największego i najbardziej popularnego serwisu internetowego w Polsce, który poświęcony jest hokejowi na lodzie, wyróżnili bramkarza Roberta Kowalówkę, obrońcę Ryana Glenna i napastnika Andreja Themára.

Poniżej przedstawiamy uzasadnienie tych nominacji.

Robert Kowalówka (Re-Plast Unia Oświęcim) [*3]
– Biało-niebiescy pokonali na wyjeździe JKH GKS Jastrzębie 3:2 po dogrywce. Nie byłoby tego zwycięstwa gdyby nie fenomenalna dyspozycja „Jorgusia”, który raz po raz popisywał się znakomitymi interwencjami. Zdecydowanie najbardziej efektowną paradą popisał się w końcówce regulaminowego czasu gry, gdy leżąc już na lodzie instynktownie wyłapał uderzenie Frenksa Razgalsa. 28-letni golkiper obronił 41 z 43 uderzeń rywali i zachował skuteczność oscylującą w granicach 95,4 procent.

Ryan Glenn (Re-Plast Unia Oświęcim) [*3]
– Wyróżniliśmy golkipera biało-niebieskich, pora na to, aby napisać parę ciepłych słów o autorze złotego gola, który dał ekipie z Chemików 4 trzecie zwycięstwo w serii. Doświadczony kanadyjski defensor w 12. minucie dogrywki zobaczył, że ma sporo miejsca, więc zdecydował się na indywidualny rajd, który zakończył sprytnym uderzeniem z bekhendu. Michał Kieler nie zdążył skutecznie interweniować i trzecie zwycięstwo trafiło na konto Unii.

Andrej Themár (Re-Plast Unia Oświęcim) [*4]
– Słowacki skrzydłowy miał udział przy każdej z trzech bramek, choć sędziowie pierwotnie zapisali na jego konto tylko gola. To on w 52. minucie, podczas gry w przewadze, dobił uderzenie Nikołaja Stasienki i dał swojemu zespołowi wyrównanie. Asystował również przy trafieniu Aleksandra Strielcowa oraz Ryana Glenna.

Nominowani:

3. mecze półfinału play-off – Szóstka Hokej.Netu