„Święta Wojna” dla tyszan. Ach te przewagi! (WIDEO)

Trzecia odsłona „Świętej Wojny” Re-Plast Unia Oświęcim przegrała na wyjeździe z GKS-em Tychy 1:2. Tym samym ligowa seria biało-niebieskich wynosząca pięć zwycięstw z rzędu odeszła w niepamięć.

Starcia tyszan z oświęcimianami to klasyka hokejowego gatunku. Mecze o sporym ciężarze gatunkowym, pełne walki, twardych zagrań i okazji strzeleckich.

W pierwszej odsłonie bramki nie padły, z kolei po dwóch odsłonach jednobramowe wypracowali sobie trójkolorowi. W 27. minucie rzut karny, podyktowany po faulu Romana Graborenki, wykorzystał sam poszkodowany – Jean Dupuy.

Pod koniec drugiej odsłony i na początku trzeciej odsłony Unia dwukrotnie grała w podwójnej przewadze (odpowiednio przez 83 i 78 sekund), ale nie potrafiła ich wykorzystać.

W 44. minucie wyrównał Miłosz Noworyta, który skutecznie poprawił uderzenie Andrija Denyskina. Nadzieję oświęcimian odżyły.

Do końca regulaminowego czasu gry wynik już się nie zmienił, więc sędziowie zarządzili pięciominutową dogrywkę. Dodatkowy czas gry zakończył się złotym golem autorstwa Alexandra Younana. Szwedzki defensor przymierzył z bekhendu, a guma odbiła się jeszcze od interweniującego Romana Diukowa. Kevin Lindskoug nie miał żadnych szans na skuteczną interwencję.

GKS Tychy – Re-Plast Unia Oświęcim 2:1 (0:0, 1:0, 0:1, d. 1:0)
1:0 Jean Dupuy (26:14, Karny),
1:1 Miłosz Noworyta – Andrij Denyskin, Dariusz Wanat (43:43),
2:1 Alexander Younan (60:32).

Sędziowali: Krzysztof Kozłowski, Marcin Polak (główni) – Andrzej Nenko, Maciej Waluszek (liniowi).
Minuty karne: 16-14.
Strzały: 29-27.
Widzów: 1076.

GKS Tychy: T. Fučík – A. Younan, O. Kaskinen; O. Šedivý, F. Komorski (2), R. Szturc – O. Bizacki, B. Pociecha; J. Bukowski, R. Galant, B. Jeziorski – E. Bagin (2), A. Nilsson; C. Mroczkowski, A. Boivin, J. Dupuy – O. Jaśkiewicz; M. Gościński, F. Starzyński (8), S. Marzec (4) oraz  K. Wróbel.
Trener: Andriej Sidorienko.

Unia: K. Lindskoug – F. Pangiełow-Jułdaszew (2), R. Graborenko; A. Szczechura, M. Cichy, T. Da Costa – R. Diukow (4), A. Jerofejevs; P. Padakin (2), K. Dziubiński, E. Ahopelto – P. Bezuška, K. Jākobsons (2); J. Sołtys, Ł. Krzemień, S. Kowalówka – P. Noworyta, M. Noworyta; T. Laakso (2), D. Wanat (2), A. Denyskin.
Trener: Nik Zupančič

2 kwietnia 2024 | 18:30