Pucharowa odsłona „Świętej Wojny”

Już jutro hokeiści Re-Plast Unii Oświęcim powalczą o przepustkę do gry w finale Pucharu Polski. Na wyjeździe zmierzą się z GKS-em Tychy (godz. 20:00).

W poprzednim roku biało-niebieskim udało się pokonać tyszan na ich terenie 3:2 po rzutach karnych. Zawodnicy zgodnie podkreślają, że powtórka z rozrywki jest możliwa, ale zespół musi konsekwentnie realizować swój plan taktyczny na to spotkanie.

Nie da się ukryć, że niezwykle ważne będzie powstrzymanie tyskiej ofensywy, którą tworzą tacy zawodnicy jak Filip Komorski (14 bramek w tym sezonie), Christian Mroczkowski (12) czy Jarosław Rzeszutko (11). Nie można zostawić im odrobiny wolnego miejsca, bo potrafią oddać niezwykle groźny strzał.

Trzeba też zaznaczyć, że dotychczasowe starcia obu ekip były bardzo twarde i bardzo wyrównane. Choć tyszanie wygrali w nich trzykrotnie to trzeba zaznaczyć, że w każdym z nich decydował zaledwie jeden gol. Dwa starcia zakończyła dopiero seria rzutów karnych.

Wszystko wskazuje na to, że obchodzący dziś swoje 62. urodziny Kevin Constantine będzie miał do dyspozycji niemal pełny skład. Zabraknie tylko Jakuba Wanackiego, który ma złamaną kość strzałkową. W barwach Unii zadebiutuje Brett McKenzie, będący w poprzednim sezonie czołowym zawodnikiem East Coast Hockey League (trzeci poziom rozgrywkowy za oceanem po NHL i AHL).

Sędziami głównymi tego spotkania będą Paweł Kosidło z Opola i Tomasz Radzik z Krynicy-Zdroju. Na liniach zobaczymy Wojciecha Moszczyńskiego i Sławomira Szachniewicza.

Mecz rozpocznie się o godzinie 20:00. Transmisja w TVP Sport.