Podsumowanie ostatnich dwóch lat działalności

Zarząd Towarzystwa Hokejowego Unia Oświęcim podsumował swoją dwuletnią kadencję. Przedstawił to, co udało się zrobić, a nad czym jeszcze trzeba popracować.

Zacznijmy od tego, że TH jest podmiotem wspomagającym spółkę Oświęcimski Sport. Zajmujemy się pozyskiwaniem i utrzymaniem sponsorów, sprzedażą gadżetów i opieką nad „Klubem 100”. Pomagamy w organizacji meczów. Poświęcamy swój prywatny czas i często środki finansowe, by stworzyć budżet, który pomoże zespołowi walczyć o wysokie cele w rozgrywkach Polskiej Hokej Ligi.

Na przestrzeni ostatnich lat odnotowaliśmy znaczny spadek członków Towarzystwa Hokejowego. Poszukujemy osób, które chciałyby należeć do tego stowarzyszenia i współpracować na rzecz dobra i rozwoju klubu. Roczny koszt składek wynosi tylko 60 zł. Będąc członkiem możesz mieć wpływ na decyzje zapadające w klubie.

Przez ostatnie dwa lata udało nam się dokonać kilku ważnych rzeczy.

1) Zastrzegliśmy znak klubowy i uregulowaliśmy stare zobowiązania.

2) Zadbaliśmy o stabilność finansową klubu. Nie byłoby to możliwe, gdyby nie wsparcie sponsorów, których udało nam się pozyskać.

3) Reaktywowaliśmy „Klub 100”. W zeszłym roku liczba członków przekroczyła stu partnerów. Z tego miejsca każdemu z nich dziękujemy za wsparcie, które jest ważną częścią budżetu.

4) Rozpoczęliśmy sprzedaż gadżetów na koronie lodowiska. Utworzyliśmy do tego specjalne stoisko. Staramy się, aby w każdym sezonie pojawiał się nowy asortyment, wsłuchujemy się też w głos kibiców. Część środków ze sprzedaży biało-niebieskich upominków przeznaczamy na zakup sprzętu, a ten do najtańszych nie należy.

5) Wraz ze spółką Oświęcimski Sport dbamy o to, aby o Unii było głośno w mediach lokalnych oraz ogólnopolskich. Naszymi partnerami medialnymi są Fakty Oświęcim, Gazeta Krakowska, Dziennik Polski oraz portal Hokej.Net, którego materiały często wykorzystują dwa czołowe portale horyzontalne: Onet.pl i Interia.

6) Udało nam się odbudować stronę internetową, założyć nowy profil na Facebooku, a także – za namową jednego kibica – stworzyć kanał Unia Oświęcim TV. Wszystko funkcjonowało na niezłym poziomie do momentu, aż wspomniany kibic podjął pracę w innym mieście i zabrakło mu czasu na realizację materiałów. Długo szukaliśmy osób do współpracy, ale na nasze ogłoszenia nikt nie odpowiedział. Po licznych staraniach udało nam się powrócić do wspomnianej idei.

7) Wprowadziliśmy internetowy system sprzedaży biletów. Prosty i bardzo funkcjonalny.

8) Wspólnie ze sponsorami stworzyliśmy strefę VIP, za co dziękujemy w szczególności Pawłowi Dworzakowi z firmy Garden Space oraz firmom Maxi Szło, Susuł&Strama, Alijamex, Euromat, Trwałe Podłogi, Inżbet, Transchem, PLN-group, ASD i Basen System.

9) Wraz z firmą Bazylia4You zadbaliśmy o punkty gastronomiczne i dobrą jakość serwowanych posiłków.

10) Jako pierwszy hokejowy klub w Polsce zaprezentowaliśmy pokaz mappingu. Zainwestowaliśmy też w oprawę świetlną, która towarzyszy spotkaniom ligowym.

11) Dokonaliśmy kompleksowego i gruntownego remontu szatni seniorów. Posiadamy szatnię suchą, pomieszczenia służące do odnowy biologicznej, a także „reset room”.

Kilka naszych pomysłów, jak klubowa maskotka i hymn zostały storpedowane przez pandemię. Jednak zamierzamy do nich wrócić w niedalekiej przyszłości.

Jeśli chodzi o aspekt sportowy, to w pierwszym roku udało nam się wywalczyć srebrny medal. Było to wynikiem wcześniejszego przerwania rozgrywek, ale też bardzo dobrej postawy zespołu w sezonie zasadniczym oraz w ćwierćfinale play-off. Dwukrotnie wystąpiliśmy też w finale Pucharu Polski.

W poprzednim sezonie zespół nie spisał się na miarę oczekiwań i odpadł już w ćwierćfinale play-off. Zdajemy sobie sprawę z tego, że apetyty były znacznie większe.

Ten sezon również zaczęliśmy fatalnie. Odbyliśmy długie rozmowy ze sztabem szkoleniowym, poszukując istoty problemu. Mamy nadzieję, że zespół zacznie grać na miarę oczekiwań trenerów, sponsorów i kibiców.

Tym samym apelujemy do fanów naszego klubu, aby wspierali drużynę zwłaszcza wtedy, gdy jej nie idzie. Cała Unia zawsze razem!

P. S.

Z tego miejsca chcielibyśmy podziękować za wsparcie Prezydentowi oraz Radzie Miasta Oświęcim, Starostwu Powiatowemu oraz wszystkim sponsorom, bo bez nich klub nie funkcjonowałby na takim poziomie, jak dotychczas. Bardzo dziękujemy też członkom „Klubu 100”, a także kibicom, kupującym karnety i bilety na ligowe spotkania. Bez ich wsparcia budżet klubu byłby znacznie niższy.