Ostatnie starcie przed przerwą. Niewygodni górale

Dziś o 18:00 hokeiści Re-Plast Unii Oświęcim rozegrają mecz 24. kolejki Polskiej Hokej Ligi. Ich rywalem będzie Tauron Podhale Nowy Targ.

Stawka tego meczu jest bardzo duża, bo w tabeli panuje ogromny ścisk. Dość powiedzieć, że plasująca się na trzecim miejscu KH Energa Toruń ma tylko cztery punkty przewagi nad siódmą Comarch Cracovią.

Oświęcimianie na razie zgromadzili 41 „oczek” i zajmują czwartą lokatę. Nowotarżanie mają w swoim dorobku 39 punktów, ale też o jedno spotkanie rozegrane mniej.

Oba zespoły przystąpią do spotkania w dobrych humorach. Podopieczni Kevina Constantine’a pokonali na wyjeździe GKS Katowice 1:0, z kolei „Szarotki” wygrały u siebie z KH Energą Toruń 4:3. Z kolei w dotychczasowych starciach jak na razie decydujący był atut własnego lodu. W grodzie nad Sołą wygrywali biało-niebiescy 4:3, a w Nowym Targu górą byli górale (4:2).

Gra ofensywna Podhala opiera się na tercecie Mateusz Bepierszcz – Michal Vachovec – Emil Švec. Każdy z nich może pochwalić się średnią przynajmniej punktu zdobytego na mecz. Poza tym Vachovec jest najlepszym strzelcem (11 bramek) i najlepiej punktującym zawodnikiem nowotarskiego klubu (24 „oczka”).

Trener Andriej Gusow ma do dyspozycji dwóch wyrównanych bramkarzy: Przemysława Odrobnego i Igora Brikuna. Na którego z nich dziś postawi? To na razie tajemnica.

Wiadomo, że w ekipie biało-niebieskich zabraknie zawieszonego Siemiona Garszyna oraz kontuzjowanych Jakuba Wanackiego i Klemena Pretnara.

Sędziami głównymi tego spotkania będą Paweł Breske z Jastrzębia-Zdroju i Daniel Lipiński z Na liniach zobaczymy Michała Gernego i Wojciecha Moszczyńskiego. Spotkanie rozpocznie się o godzinie 18:00.

Transmisja w kanale polskihokej.tv. Koszt – 16 złotych.

Sponsorem tego meczu jest Fabryka Maszyn i Urządzeń OMAG Sp. z o.o.