O „sześć” punktów

Dziś o 18:30 hokeiści Re-Plast Unii Oświęcim rozegrają awansem mecz 34. kolejki Polskiej Hokej Ligi. Rywalem biało-niebieskich będzie Comarch Cracovia.

Stawka tego spotkania jest bardzo duża, bo w tabeli panuje ogromny ścisk. Oświęcimianie z dorobkiem 54 punktów plasują się na piątym miejscu i nad siódmymi krakowianami mają tylko cztery „oczka” przewagi. Co ciekawe, wicemistrzowie Polski mają z „Pasami” rachunki do wyrównania, bo w tym sezonie przegrali z nimi trzykrotnie.

Oba zespoły przystąpią do dzisiejszego meczu w zgoła odmiennych nastrojach. Podopieczni Rudolfa Roháčka w ostatniej kolejce rozbili na własnym lodzie Zagłębie Sosnowiec 8:1, prezentując szybki i kombinacyjny hokej. Z kolei Unia, grając bez Ryana Glenna i Patryka Noworyty, uległa na wyjeździe JKH GKS-owi Jastrzębie 0:4. Doświadczonych defensorów zabraknie też w dzisiejszym starciu.

Poza tym krakowianie przed spotkaniem z Unią tradycyjnie się wzmocnili. Pozyskali rosyjskiego defensora Maksima Ignatowicza i wszystko wskazuje na to, że wystąpi on w dzisiejszym meczu.

Warto podkreślić, że coraz lepiej grają też zakontraktowani napastnicy: Jeremy Welsh, Darcy Murphy oraz David Goodwin.

Goodwin i Murphy szybko dogadali się z Damianem Kapicą i stworzyli niezwykle dynamiczny i skuteczny tercet. Na nich oświęcimscy defensorzy muszą zwrócić szczególną uwagę. Bez opieki nie można zostawiać też Tomáša Franka i Richarda Nejezchleba, którzy zdobyli w tym sezonie po 14 bramek dla Cracovii.

Sędziami głównymi dzisiejszego spotkania będą Paweł Breske z Jastrzębia-Zdroju oraz Robert Długi z Nowego Targu. Na liniach zobaczymy Mateusza Buckiego i Kamila Korwina.

Spotkanie rozpocznie się o godzinie 18:30.

Transmisja w kanale polskihokej.tv. Koszt – 16 złotych.

Comments are closed.