O prestiż i lepsze rozstawienie przed fazą play-off

Dziś zostanie rozegrane zaległe spotkanie 36. kolejki Polskiej Hokej Ligi. O 18:00 Re-Plast Unia Oświęcim zmierzy się na wyjeździe z GKS-em Katowice.

Podopieczni Toma Coolena z dorobkiem 76 punktów zajmują pierwsze miejsce w tabeli i mają nad GKS-em Katowice dwa „oczka” przewagi. Jednak na ich koncie widnieje seria dwóch porażek z rzędu. Biało-niebiescy dwukrotnie przegrali po rzutach karnych z zespołami niżej sklasyfikowanymi, a mianowicie KH Energi Toruń (2:3) i Ciarko STS-em Sanok (1:2). Nic więc dziwnego, że pałają ogromną żądzą rewanżu.

Dziś zmierzą się na wyjeździe z GKS-em Katowice, który również nie ma najlepszych wspomnień z wyżej wymienionymi rywalami, bo poniósł z nimi dwie porażki po regulaminowym czasie gry odpowiednio: 0:2 i 1:2.

A jak wyglądały bezpośrednie mecze obu drużyn w tym sezonie? Otóż trzykrotnie triumfowali w nich hokeiści z grodu nad Sołą, którzy wygrali 4:2, 3:2 k., 2:1. GieKSa wygrała raz 4:3 po dogrywce.

Gdybyśmy mieli wskazać najmocniejsze punkty katowickiego zespołu, to wypadało by zacząć od pozycji bramkarza. Niekwestionowaną jedynką GKS-u jest John Murray, który może pochwalić się skutecznością interwencji na poziomie prawie 92,4 procent.

Miano czołowego obrońcy należy do Kanadyjczyka Carla Hudsona, który w 23 meczach zdobył aż 20 punktów (10 G + 10 A). Rej w ataku wiedzie tercet Bartosz Fraszko – Grzegorz Pasiut – Patryk Wronka, który wspólnymi siłami zdobył już 54 bramki!

Sędziami głównymi tego spotkania będą Paweł Kosidło z Opola i Krzysztof Kozłowski z Sosnowca. Na liniach zobaczymy Michała Żaka i Wojciecha Czecha.

Spotkanie rozpocznie się o godzinie 18:30. Transmisja w kanale polskihokej.tv.