Na tafli lidera

To będzie jeden z hitów 31. kolejki Polskiej Hokej Ligi. Dziś o 17:00 hokeiści Re-Plast Unii Oświęcim zmierzą na wyjeździe z JKH GKS-em Jastrzębie, czyli obecnym liderem tabeli.

Biało-niebiescy mają na swoim koncie serię trzech zwycięstw z rzędu, ale jeśli chcą ją dziś powiększyć, to muszą wspiąć się na wyżyny swoich umiejętności. Jastrzębianie są bowiem zespołem grającym agresywnie, a do tego zabójczo skutecznym.

Dość powiedzieć, że z dorobkiem 68 punktów zajmują pierwsze miejsce w tabeli, to na dodatek mogą pochwalić się największą siłą ognia w całej Polskiej Hokej Lidze. |Zdobyli do tej pory aż 129 bramek.

Liderem ofensywy jest Marek Hovorka, który przewodzi w klasyfikacji kanadyjskiej Polskiej Hokej Ligi. Były reprezentant Słowacji w 29 meczach zdobył 45 punktów za 16 goli i 29 asyst. Kroku starają mu się dotrzymać Zackary Phillips (14 B + 21 A) oraz Radosław Sawicki (16 B + 16 A). Oświęcimscy defensorzy powinni zwrócić też szczególną uwagę na niezwykle dynamicznych napastników Romana Ráca i Martina Kasperlíka, którzy potrafią błyskawicznie wyprowadzić groźną kontrę.

W tym sezonie mocnym punktem zdobywców Pucharu i Superpucharu Polski jest też bramkarz Patrik Nechvátal, który może się pochwalić skutecznością interwencji oscylującą w granicach 92,4 procent.

A jak wyglądały w tym sezonie bezpośrednie starcia obu zespołów? Otóż dwukrotnie lepsi okazali się w nich biało-niebiescy, którzy wygrali 3:1 i 10:8. Podopieczni Róberta Kalábera triumfowali raz, pokonując nasz zespół przy Chemików 4 3:0.

Sędziami głównymi dzisiejszego spotkania będą Przemysław Gabryszak i Patryk Kasprzyk z Torunia. Na liniach zobaczymy Wojciecha Moszczyńskiego i Sławomira Szachniewicza.

Spotkanie rozpocznie się o godzinie 17:00.

Transmisja w kanale polskihokej.tv. Koszt – 16 złotych.

Comments are closed.