Laakso dołączył do Unii. Nie boi się twardej gry

To już ósmy transfer Re-Plast Unii Oświęcim przed startem sezonu 2022/2023. Roczną umowę z biało-niebieskimi podpisał dziś fiński napastnik Tommi Laakso.

Laakso ma 25 lat i jego atutem są przede wszystkim dobre warunki fizyczne, z których potrafi zrobić użytek. Mierzy bowiem 191 centymetrów i waży 96 kilogramów. Nie jest mu obca twarda i ofiarna gra. Nieźle radzi sobie też w formacjach odpowiedzialnych za bronienie osłabień.

W swoim dorobku ma 4 mecze w KHL, 31 w fińskiej Liidze (2 gole, 4 asysty), ale znacznie częściej występował na jej bezpośrednim zapleczu. W 127 spotkaniach w Mestis zgromadził 33 punkty za 16 bramek i 17 kluczowe. Na ławce kar spędził 208 minut.

Minione rozgrywki rozpoczął w rywalizującym w Kontynentalnej Hokejowej Lidze – Jokericie Helsinki, jednak po czterech meczach został wypożyczony do Kiekko-Vantaa. Tam dokończył już sezon i wystąpił w sumie w 46 konfrontacjach, gromadząc 9 punktów (6 G + 3 A).

Tommi podpisał z naszym klubem roczny kontrakt, w Oświęcimiu powinien pojawić się jeszcze w tym tygodniu

– informują przedstawiciele zarządu.

Przypomnijmy, że ważne umowy z oświęcimskim klubem mają też bramkarze Linus Lundin i Robert Kowalówka, obrońcy Aleksandrs Jerofejevs, Fillip Pangiełow-Jułdaszew, Peter Bezuška, Miłosz Noworyta, Patryk Noworyta, Kamil Paszek oraz występujący w formacji ofensywnej: Erik Ahopelto, Pawło Padakin, Michael Cichy, Alexander Szczechura, Teddy Da Costa, Krystian Dziubiński, Sebastian Kowalówka, Łukasz Krzemień, Jan Sołtys, Dariusz Wanat i Adrian Prusak.

2 kwietnia 2024 | 18:30