Drugi krok wykonany. Unia w połowie drogi!

Zwycięstwem Re-Plast Unii Oświęcim zakończył się trzeci mecz ćwierćfinałowy Polskiej Hokej Ligi pomiędzy naszą drużyną a GKS-em Katowice. Dzięki tej wygranej prowadzimy w serii do czterech zwycięstw 2:1.

Pierwszy pojedynek fazy play-off na oświęcimskiej ziemi rozpoczął się bardzo podobnie jak drugi mecz tej serii.

W 5. minucie goście objęli prowadzenie po tym jak Andrei Stepanov pokonał Clarke’a Saundersa i otworzył wynik spotkania.

Na wyrównanie musieliśmy czekać do 26. minuty. To wówczas Eliezer Sherbatov pomknął na bramkę Juraja Simbocha w indywidualnej akcji, którą zakończył umieszczając krążek w bramce gości. Po kolejnych sześciu minutach „Unici” prowadzili już 2:1. Tym razem grę w liczebnej przewadze wykorzystał Luka Kalan, który wyprowadził nasz zespół na prowadzenie.

Trzecią odsłonę tego spotkania ponownie lepiej rozpoczęli nasi zawodnicy. Po nieco ponad sześciu minutach od wznowienia gry Daniil Orekhin podwyższył prowadzenie Re-Plast Unii Oświęcim. Rosjanin niczym profesor zachował się w sytuacji „sam na sam” z Jurajem Simbochem i bez problemów umieścił krążek w katowickiej bramce.

Odpowiedź rywali przyszła jednak błyskawicznie. Po zaledwie 20 sekundach katowiczanie zdobyli „kontaktową” bramkę. Tym razem Clarke’a Saundersa pokonał Bartosz Fraszko.

Hokeistom ze Śląska nie udało się jednak doprowadzić do wyrównania. Na dodatek w 58. minucie Semen Garshin postawił kropkę nad „i” i przypieczętował nasze zwycięstwo, zdobywając gola na 4:2. Dzięki tej wygranej nasi zawodnicy objęli prowadzenie w rywalizacji ćwierćfinałowej. Jutro kolejny mecz z GKS-em Katowice.

Re-Plast Unia Oświęcim – GKS Katowice 4:2 (0:1, 2:0, 2:1)

0:1 Andrei Stepanov – Bartosz Fraszko – Jyri Marttinen (04:33)
1:1 Eliezer Sherbatov – Ryan Glenn – Patrik Luza (25:18)
2:1 Luka Kalan – Gilbert Brule – Klemen Pretnar (31:18, w przewadze)
3:1 Daniil Orekhin – Teddy Da Costa (46:34)
3:2 Bartosz Fraszko – Maciej Kruczek – Patryk Wajda (46:55)
4:2 Semen Garshin – Daniil Orekhin – Teddy Da Costa (57:52)

Sędziowali: Przemysław Gabryszak i Patryk Kasprzyk (główni) – Wojciech Moszczyński i Sławomir Szachniewicz (liniowi
Minuty karne: 6 – 10
Strzały: 42 – 30
Widzów: Bez udziału publiczności

Re Plast Unia Oświęcim: Saunders – Pretnar, Swindlehurst, Kalan, Kowalówka, Koblar – Glenn, Luza, Sherbatov, McKenzie, Brule – Bezuska, Zatko, Garshin, Da Costa, Orekhin – Noworyta P., Noworyta M., Trandin, Krzemień, Przygodzki.
Trener: Kevin Constantine

GKS Katowice: Simboch – Kruczek, Wajda, Fraszko, Pasiut, Stepanov – Marttinen, Franssila, Kuronen, Rohtla, Kubalik – Andersons, Krawczyk, Michalski, Starzyński, Wanat – Mularczyk, Zieliński, Nahunko, Paszek, Adamus.
Trener: Andrei Parfyonov