Druga odsłona Świętej Wojny!

Dziś zostanie rozegrany mecz 14. kolejki Polskiej Hokej Ligi. O 19:00 Re-Plast Unia Oświęcim zmierzy się na własnym lodzie z GKS-em Tychy. Tego spotkania nie trzeba specjalnie zapowiadać.

Oświęcimianie przewodzą w ligowej tabeli. Wygrali 10 z 12 meczów, a na ich koncie widnieje 29 punktów. Są też zespołem, który strzelił najwięcej goli (51) i stracił ich najmniej (20).

Trener Nik Zupančič ma do dyspozycji wszystkich zawodników z pola, na czele z Krystianem Dziubińskim, który z dorobkiem 9 bramek jest najlepszym strzelcem PHL oraz Michaelem Cichym, który z dorobkiem 14 punktów jest wiceliderem klasyfikacji kanadyjskiej. 32-letni środkowy w poprzednim meczu z JKH doznał rozcięcia ręki, ale wrócił na lód po założeniu szwów.

GKS Tychy dowodzony jest przez Andrieja Sidorienkę, czyli autora sportowych sukcesów Unii. Poprowadził on nasz klub do trzech tytułów mistrzowskich w latach 1998-2000.

Trójkolorowi wyszli z kryzysu i po serii pięciu porażek z rzędu, odnieśli pięć zwycięstw. Pozwoliło im to awansować na trzecie miejsce w tabeli. Tyszanie poprawili grę w destrukcji i są znacznie skuteczniejsi w ataku.

Ich posterunku dobrze strzeże Tomáš Fučík, który interweniuje ze skutecznością oscylującą w granicach 93,3 procent i wpuszcza średnio 1,97 bramki na mecz. Do tej pory dwukrotnie kończył mecz z czystym kontem.

Kluczowymi zawodnikami ekipy z de Gaulle’a są Christian Mroczkowski (3 gole, 8 asyst), Roman Szturc (6 bramek, 4 kluczowe zagrania), Filip Komorski (3 G + 6 A).

W ekipie z „Piwnego Miasta” zabraknie Bartosza Ciury, który doznał złamania żuchwy i czeka go kilkumiesięczny rozbrat z hokejem.

Pierwsze spotkanie obu ekip zakończyło się zwycięstwem Unii 4:2.

Na sam koniec dodajmy, że sędziami głównymi dzisiejszego meczu będą Bartosz Kaczmarek z Bytomia i Paweł Kosidło z Opola. Na liniach zobaczymy Michała Gernego i Wojciecha Moszczyńskiego.

Spotkanie rozpocznie się o godzinie 19:00. Kasy biletowe zostaną otwarte na sześćdziesiąt minut przed pierwszym wznowieniem.

Bilety na ten mecz są też dostępne na platformie BiletyNaHokej.pl (link)

Transmisję z tego spotkania przeprowadzi kanał polskihokej.tv.

2 kwietnia 2024 | 18:30