W meczu 3. kolejki Polskiej Hokej Ligi, hokeiści Unii Oświęcim przegrali w pierwszym spotkaniu u siebie z Tauronem KH GKS Katowice 1:6. O losach zawodów zadecydowała druga tercja, kiedy to biało-niebiescy pozwolili sobie strzelić w którymi odstępie czasu cztery bramki.Honorowe trafienie dla biało-niebieskich zdobył Patrtyk Malicki.

Nie tak miała wyglądać inauguracja sezonu przy Chemików 4, już w 5. minucie Jakub Wanacki otworzył wynik spotkania. Podopieczni Josefa Dobosza odpowiedzieli ponad 7 minut później po dobrej dwójkowej akcji Wanat Malicki na listę strzelców wpisał się ten drugi.

O tym co wydarzyło się w drugiej tercji zawodnicy Unii Oświęcim muszą jak najszybciej zapomnieć. Już w 13 sekundzie drugiej odsłony, goście wyszli ponownie na prowadzenie, 64 sekund później do protokołu wpisał się Andrej Themar., a chwilę później na 1:4 trafił Mikołaj Łopuski, 13 sekund oświęcimian znokautował Themar. Przysłowiową kropkę nad i w 60 minucie postawił Oskar Krawczyk.

W najbliższą niedzielę oświęcimian czeka kolejny ciężki mecz, W meczu 4. kolejki Polskiej Hokej Ligi zmierzą się Z MH Automatyka Gdańsk.

Unia Oświęcim 1:6 (0:0, 0:4,0:1) Tauron KH GKS Katowice

0:1 Jakub Wanacki - Patryk Wronka (4:33)

1:1 Patryk Malicki – Dariusz Wanat, Kamil Paszek (11:19)

1:2 Lukas Martinka – Mikołaj Łopuski, Dariusz Gruszka (20:13)

1:3 Andrej Themar – Martin Cakalik, Marek Strzyżowski (21:17)

1:4 Mikołaj Łopuski – Jakub Wanacki (24:46, 5/4)

1:5 Andrej Themar – Bartosz Fraszko (24:59)

1:6 Oskar Krawczyk - Dawid Majoch (59:06, 5/4)

Kary: 10-14

Widzów: 1450

Unia Oświęcim: Fikrt (2) , Łazarz (n/g) – Vosatko, Kowalówka, Danecek, Riha – Iwaniak, Gabryś(2); Tabacek, Haas, Piotrowicz – Gębczyk (2). Saur; Paszek, Malicki, Wanat (4) – Krzak oraz Lacheta i Hatłas.

Trener: Josef Dobos

Tauron KH GKS Katowice: Kosowski, Studziński – Grof (2), Martinka; Gruszka, Wronka, Łopuski (2) – Wanacki (6), Cakajik – Malasiński, Rohtla (2), Strzyżowski – Rąpała, Nowak; Fraszko, Sawicki, Themar – Zieliński (2), Nahunko oraz Majoch, Krawczyk

Trenerzy; Piotr Sarnik i Tom Coolen